Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Καλούν σε απολογία τον Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ

A.P., Reuters

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες, δεκάδες συντηρητικοί βουλευτές καλούν τον πρόεδρο του Ιράν Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ να απολογηθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου για κατηγορίες οι οποίες θα μπορούσαν θεωρητικά να επισύρουν μέχρι και την καθαίρεσή του. Η πρωτοφανής στα χρονικά του ισλαμικού καθεστώτος εξέλιξη υποδηλώνει τη δεινή θέση του Αχμεντινετζάντ, ο οποίος αυτή τη φορά βρίσκεται σε σύγκρουση όχι με το αντιπολιτευόμενο «πράσινο κίνημα» των μεταρρυθμιστών, αλλά με το ίδιο το ιερατείο της Τεχεράνης.

Η πολιτειακή κρίση ξεκίνησε τον Απρίλιο, όταν ο Αχμεντινετζάντ προσπάθησε να καθαιρέσει τον υπουργό Πληροφοριών, για να προσκρούσει στο βέτο του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ. Η σύγκρουση του Χαμενεΐ με τον μέχρι πρόσφατα προστατευόμενό του πήρε μεγάλες διαστάσεις. Τον Ιούνιο, 100 βουλευτές σε σύνολο 290 κάλεσαν τον Αχμεντινετζάντ να απολογηθεί στο Κοινοβούλιο, κατηγορώντας τον ότι προσπαθούσε να υπονομεύσει το κύρος του ιερατείου και ότι τελούσε υπό την επιρροή «αιρετικών» ρευμάτων. Στο στόχαστρο των συντηρητικών, με κατηγορίες που φθάνουν μέχρι και τη... μαύρη μαγεία, βρέθηκε ο υπ’ αριθμόν ένα σύμβουλος του Αχμεντινετζάντ, Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, η κόρη του οποίου έχει παντρευτεί τον γιο του προέδρου.

Με παρέμβαση του Χαμενεΐ, το προεδρείο της Βουλής έβαλε στο ψυγείο το κατηγορητήριο κατά του Αχμεντινετζάντ πριν από μία εβδομάδα. Χθες όμως 74 βουλευτές επανήλθαν με νέα πρόταση, να κληθεί σε απολογία ο Ιρανός πρόεδρος, αυτή τη φορά για το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο επί ισλαμικού καθεστώτος, ύψους 2,6 δισ. δολαρίων. Το Κοινοβούλιο κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών του Αχμεντινετζάντ, Σαμσεντίν Χοσεϊνί, ότι εμπλέκεται σε απάτη γύρω από την ιδιωτικοποίηση κρατικών επιχειρήσεων, αν και καταλογίζει στον Ιρανό πρόεδρο μόνο πολιτικές ευθύνες για πλημμελή έλεγχο των υφισταμένων του.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τεχεράνη δεν θεωρούν πιθανό να οδηγήσει ο Χαμενεΐ σε παραίτηση τον Αχμεντινετζάντ, του οποίου η δεύτερη και τελευταία θητεία λήγει το 2013. Εκτιμούν ωστόσο ότι ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης επιδιώκει να έχει δίπλα του έναν αποδυναμωμένο πρόεδρο ενόψει και των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών του 2012. Μετά τη σύγκρουση των δύο ανδρών, την περασμένη άνοιξη, δεκάδες συνεργάτες του Αχμεντινετζάντ είτε συνελήφθησαν είτε περιθωριοποιήθηκαν, ενώ ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κατάργησης του αξιώματος του προέδρου με συνταγματική μεταρρύθμιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.