Τα συμφέροντα των ΗΠΑ κάποιες φορές συγκρούονται με την υποστήριξή τους στη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, παραδέχθηκε χθες η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, αλλά τόνισε ότι οι δημοκρατικές ελευθερίες αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τη σταθερότητα μακροπρόθεσμα.
Σε ομιλία της για τη θέση της Ουάσινγκτον απέναντι στην Αραβική Άνοιξη, η οποία ανέτρεψε ορισμένους συμμάχους των ΗΠΑ, η Κλίντον επέρριψε έμμεσα ευθύνες στο στρατιωτικό συμβούλιο που διαδέχθηκε τον πρώην πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ότι κινείται πολύ αργά όσον αφορά το θέμα των εκλογών.
Η Κλίντον παραδέχθηκε επίσης ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν ορισμένες φορές διαφορετικά τα φιλοδημοκρατικά κινήματα, τονίζοντας ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες και ότι τα διαφορετικά αμερικανικά συμφέροντα κάποιες φορές τις αναγκάζουν να υιοθετήσουν διαφορετική στάση.
Η Αμερικανίδα υπουργός στην ομιλία της στο Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο τόνισε μεταξύ άλλων: «Μερικές φορές, όπως στη Λιβύη, μπορεί να συσπειρώσουμε δεκάδες χώρες για να προστατεύσουμε πολίτες και για να βοηθήσουμε το λαό να απελευθερώσει τη χώρα του χωρίς να χαθεί έστω και ένας Αμερικανός. Σε άλλες περιπτώσεις, για να επιτύχουμε το στόχο αυτό, πρέπει να ενεργήσουμε μόνοι μας, με μεγαλύτερο κόστος και με μεγαλύτερους κινδύνους και ακόμα και με την αποστολή χερσαίων δυνάμεων», τόνισε.
Η Κλίντον μίλησε εξάλλου με σκληρή γλώσσα για το στρατιωτικό συμβούλιο που ανέλαβε την εξουσία στην Αίγυπτο.
«Εάν με το πέρασμα του χρόνου η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στην Αίγυπτο παραμένει μια ομάδα μη εκλεγμένων αξιωματούχων, τότε η πολιτική αυτή δύναμη θα έχει βάλει τους σπόρους για μελλοντική αναταραχή. Οι Αιγύπτιοι θα έχουν χάσει μια ιστορική ευκαιρία. Και εμείς το ίδιο», υπογράμμισε.
Η Αμερικανίδα υπουργός τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πρέπει να είναι έτοιμη να συνεργαστεί με δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες και ότι θα συνεχίσει να έχει «ειλικρινείς συνομιλίες» με παραδοσιακούς συμμάχους όπως το Μπαχρέιν, όπου η σουνιτική οικογένεια που βρίσκεται στην εξουσία έφερε στρατιώτες από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να καταστείλει το κίνημα διαμαρτυρίας.
Αναφερόμενη στην κατάσταση στη Συρία, η Κλίντον τόνισε ότι «οι ηγέτες που εμποδίζουν το μέλλον υπό την απειλή των όπλων πρέπει να ξέρουν ότι οι ημέρες τους είναι μετρημένες», ενώ αναφερόμενη στο Ιράν επεσήμανε την «τεράστια υποκρισία» της χώρας αυτής όταν ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τη δημοκρατία άλλων χωρών τη στιγμή που σκοτώνει Ιρανούς διαδηλωτές.
Η Κλίντον επανέλαβε τέλος την αμερικανική θέση ότι μόνο οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ μπορούν να οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος το οποίο θα ζει ειρηνικά δίπλα στο Ισραήλ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.