Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Εντάσεις στη συριακή αντιπολίτευση

Τρία διακεκριμένα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους
Α.P., Reuters, AFP

ΒΗΡΥΤΟΣ. Την ώρα που οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ σφυροκοπούν με αμείωτη ένταση τα τελευταία προπύργια των εξεγερθέντων, τα σημάδια διάσπασης της συριακής αντιπολίτευσης γίνονται ολοένα και πιο ορατά.

Τρία διακεκριμένα στελέχη του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (SNC) υπέβαλαν χθες τις παραιτήσεις τους, επικαλούμενα «ουσιαστικές διαφωνίες» με την πολιτική του οργάνου-ομπρέλα των αντικαθεστωτικών κινημάτων. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το SNC «συνεργό» του καθεστώτος στη σφαγή του συριακού λαού. Πρόκειται για τον Καμάλ αλ Λαμπουάνι, ο οποίος υποστήριξε ότι οι τρεις παραιτήθηκαν διότι δεν επιθυμούσαν να στιγματιστούν ως συνεργοί στη σφαγή του λαού, «συναινώντας στην πολιτική των σκόπιμων καθυστερήσεων, του ψεύδους και της μονομέρειας στη λήψη των αποφάσεων». Ο κ. Λαμπουάνι κατήγγειλε, ακόμα, ότι το SNC εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντα ξένων δυνάμεων που επιθυμούν την επιμήκυνση των συγκρούσεων και τη διολίσθηση της Συρίας στον εμφύλιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χαϊθάμ αλ Μαλέχ εξήγησε ότι παραιτείται διότι όλες του οι προσπάθειες στην κατεύθυνση της ένωσης των κινημάτων της αντιπολίτευσης έπεσαν στο κενό. Ο κ. Μαλέχ πρόσθεσε ότι η εκτελεστική επιτροπή του SNC απέρριψε τις προτάσεις του και υποστήριξε πως ο επικεφαλής του οργάνου, Μπουρχάν Γκαλιούν, «αδιαφορεί παντελώς για τη γνώμη των συνεργατών του, επιδιώκοντας διαρκώς να επιβάλλει τη δική του».

Από την πλευρά της, η ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Κάθριν αλ Τελί κατηγόρησε την ηγεσία του SNC για «ανεπάρκεια». Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ είχε αναφέρει την έλλειψη ενότητας στους κόλπους της αντιπολίτευσης ως έναν από τους βασικούς αποτρεπτικούς παράγοντες μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Το SNC, το οποίο ιδρύθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην Κωνσταντινούπολη, αποτελείται από 230 αντικαθεστωτικούς, 100 εκ των οποίων ζουν στη Συρία. Τα μέλη του εκπροσωπούν όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης, από τους ισλαμιστές μέχρι τους φιλελεύθερους και τους εθνικιστές.

Στο μεταξύ, πηγές προσκείμενες στον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία Κόφι Ανάν υποστήριζαν ότι το καθεστώς Ασαντ απάντησε χθες εγγράφως στις προτάσεις του τελευταίου για την κατάπαυση του πυρός. «Λάβαμε την απάντηση των συριακών αρχών και πλέον έχουμε συγκεκριμένες ερωτήσεις που ζητούν άμεσες απαντήσεις», αρκέστηκε να σχολιάσει ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Ανάν, Αχμάντ Φαουζί.

Σύμφωνα, πάντως, με το συριακό υπουργείο Εξωτερικών, «ο τόνος της απάντησης ήταν θετικός». Διπλωμάτης από χώρα της Μέσης Ανατολής, από την πλευρά του, δήλωσε με νόημα ότι «η απάντηση δεν ήταν “όχι”», ενώ Δυτικός αξιωματούχος υποστήριξε πως «επί της ουσίας η Δαμασκός απέρριψε τις προτάσεις Ανάν». Στα βήματα που προτείνει ο κ. Ανάν για την έξοδο από την κρίση συμπεριλαμβάνονται ο τερματισμός των εχθροπραξιών, ελεύθερη πρόσβαση στις διεθνείς υπηρεσίες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και η έναρξη του πολιτικού διαλόγου. Ο κ. Ανάν, ο διορισμός του οποίου προωθήθηκε από τη Ρωσία, αναμένεται να ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάσταση στη Συρία. Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι το μέλλον της νέας πρότασης ψηφίσματος που προωθούν τα κράτη της Δύσης θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις εκτιμήσεις του κ. Ανάν. Επισημαίνεται ότι Ρωσία και Κίνα έχουν μέχρι στιγμής ασκήσει το δικαίωμα του βέτο σε δύο καταδικαστικές για το καθεστώς Ασαντ προτάσεις ψηφίσματος.

Την ίδια στιγμή και ενώ και η Ιταλία έκλεισε τη διπλωματική της αποστολή στη Δαμασκό, ο υπαρχηγός του φίλα προσκείμενου στην αντιπολίτευση Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), Αμάρ αλ Ουακί, δήλωσε χθες ότι «στον Μπασάρ Ασαντ αρμόζει χειρότερη μοίρα απ’ ό,τι στον συνταγματάρχη Καντάφι». Ο ίδιος έσπευσε, επίσης, να διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τις καταγγελίες του καθεστώτος Ασαντ ότι στον FSA έχουν καταταγεί ξένοι μαχητές και υποστηρικτές της Αλ Κάιντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.