Η σφαγή 16 αμάχων στην Κανταχάρ προκαλεί λιγότερη οργή από το κάψιμο του Κορανίου
The New York Times
Ο μουλάς έδειξε απορημένος, αν όχι θυμωμένος, στο άκουσμα της ερώτησης: «Γιατί η ακούσια πυρπόληση αντιτύπων του Κορανίου μπορεί να πυροδοτήσει βίαιες αντιδράσεις σε εθνικό επίπεδο, αλλά η ηθελημένη εν ψυχρώ δολοφονία δεκαέξι αμάχων, μεταξύ των οποίων εννέα παιδιά, της περασμένης Κυριακής, όχι»; Ο μουλάς Χαλίντ Ντακ, μέλος του Συμβουλίου των Θρησκευτικών Ηγετών που συμμετέχουν στην έρευνα για την πυρπόληση αντιγράφων του Κορανίου στην αμερικανική βάση του Μπαγκράμ τον περασμένο μήνα, απάντησε με μια ρητορική ερώτηση: «Πώς μπορείς να συγκρίνεις τη βεβήλωση του ιερού μας βιβλίου με το μαρτύριο μερικών αθώων πολιτών»; «Η θρησκεία είναι η ίδια μας η ζωή».
Η πλειοψηφία των Αμερικανών αξιωματούχων μοιάζει να μην μπορεί να αντιληφθεί πώς η σφαγή 16 αμάχων από έναν πεζοναύτη δεν προκάλεσε θύελλα βίαιων διαδηλώσεων και το γεγονός αυτό από μόνο του καταμαρτυρεί το μέγεθος του χάσματος μεταξύ των αντιλήψεών τους και εκείνων των Αφγανών εταίρων τους. Ενδεχομένως, δε, να εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την εκτίμηση και τη φιλία του πληθυσμού αυτής της πολυτάραχης χώρας της κεντρικής Ασίας. Μετά, λοιπόν, από μια ολόκληρη δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας έχουν δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια και έχουν χαθεί δεκάδες άνθρωποι, οι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην αντιλαμβάνονται τις βασικές αξίες του μέσου Αφγανού.
«Για τους μουσουλμάνους και ιδιαίτερα για μας, η θρησκεία αποτελεί κατά πολύ μεγαλύτερο μέλημα απ’ ό, τι μια ανθρώπινη απώλεια» εξηγεί το μέλος του Ανώτατου Θρησκευτικού Συμβουλίου του Αφγανιστάν «Ουλέμα», Χαφέζ Αμπντούλ Καγιόμ. «Αν κάποιος προσβάλει τη θρησκεία μας, τότε αντιδρούμε πολύ έντονα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν υπάρχει, βέβαια, αμφιβολία ότι το μακελειό της περασμένης Κυριακής στην Κανταχάρ εξαγρίωσε τους Αφγανούς και κάθε άλλο παρά συνέβαλε στις ήδη τεταμένες σχέσεις τους με τους Αμερικανούς. Η αντίδρασή τους, ωστόσο, περιορίστηκε σε φραστικό επίπεδο, τουλάχιστον προς το παρόν. «Δεν πρέπει να καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα ούτε να πιστεύουμε πως οι Αφγανοί δεν ενδιαφέρονται για τα θύματα του μακελειού», υπογράμμισε ο κοινωνιολόγος Χασέμο Χουμαγιούν. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι και στο παρελθόν οι Αφγανοί αντέδρασαν με καθυστέρηση ορισμένων ημερών σε ενέργειες ξένων τις οποίες έκριναν προσβλητικές.
Συγγνώμη από Ομπάμα
Παρ’ όλα αυτά, η πραγματικότητα είναι ότι ανήμερα κιόλας της πυρπόλησης των αντιτύπων του Κορανίου στις 20 Φεβρουαρίου είχαν ξεσπάσει οι πρώτες βίαιες διαδηλώσεις έξω από τις βάσεις του ΝΑΤΟ, ενώ ακόμα και η δημόσια συγγνώμη του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα αποδείχτηκε ανεπαρκής για να κατευνάσει την οργή των Αφγανών. Αντιθέτως, στην περίπτωση της σφαγής της περασμένης Κυριακής οι αντιδράσεις περιορίστηκαν σε μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών στην Κανταχάρ - κατά τη διάρκεια της οποίας, βέβαια, πυρπολήθηκαν ομοιώματα του προέδρου Ομπάμα και ένας χριστιανικός σταυρός.
«Γνωρίζουμε ότι η νομοθεσία σας προβλέπει τη θανατική καταδίκη των δολοφόνων, άρα ελπίζουμε σε κάτι» τόνισε ο μουλάς Ντακ. «Γνωρίζουμε ακόμα ότι δεν σέβεστε ούτε καν τα δικά σας ιερά βιβλία, άρα μια συγγνώμη για τη βεβήλωση του Κορανίου δεν σημαίνει τίποτε απολύτως για μας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.