Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Βγήκαν τα μαχαίρια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας

A.P., AFP

Εως χθες, ο Μπο Σιλάι, γιος βετεράνου ηγέτη από την «ηρωική γενιά» του Μάο Τσετούνγκ και των συντρόφων του, ήταν ένας από τους ισχυρότερους δελφίνους του Κ.Κ. Κίνας. Γνωστός για την ικανότητά του να επικοινωνεί άμεσα με τον λαό, εμφανιζόταν να έχει στο τσεπάκι του την εκλογή στη Γραμματεία του Πολιτικού Γραφείου -το εννεαμελές όργανο που κυβερνά την Κίνα- κατά το 18ο συνέδριο του κόμματος, το προσεχές φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων, το συνέδριο καλείται να ανανεώσει ριζικά την κομματική ηγεσία.

Να όμως που ο επικοινωνιακός Μπο κατάφερε να εισαγάγει νέα πολιτικά ήθη, μετατρέποντας την αλλαγή ηγεσίας σε θέμα δημόσιας συζήτησης – αν και όχι με τον τρόπο που θα ήθελε: Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Σινούα ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπο Σιλάι καθαιρέθηκε από το αξίωμα του γραμματέα του Τσονκίνγκ, στη νοτιοδυτική Κίνα, εξαιτίας μυστηριώδους πολιτικού σκανδάλου που βάζει ταφόπλακα στις φιλοδοξίες του, περιπλέκει την αλλαγή ηγεσίας και φέρνει στο φως τις εντεινόμενες ιδεολογικές αντιθέσεις για το μέλλον της πολυπληθέστερης χώρας του κόσμου.

Το έδαφος άρχισε να υποχωρεί κάτω από τα πόδια του Μπο τον περασμένο μήνα, όταν ο επιλεγμένος από τον ίδιο αναπληρωτής του, Γουάνγκ Λιτζούν, στη βιομηχανική μεγαλούπολη των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, διανυκτέρευσε για άγνωστους λόγους σε αμερικανικό προξενείο στη γειτονική επαρχία Σιτσουάν. Στη συνέχεια, ο Γουάνγκ, διοικητής της αστυνομίας και δεξί χέρι του Μπο στην πολύκροτη εκστρατεία του εναντίον του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, μεταφέρθηκε στο Πεκίνο από αξιωματικούς της ασφάλειας. Εκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Την πολιτική καρατόμηση του Μπο προανήγγειλε ο πρωθυπουργός και «νούμερο δύο» του Κ.Κ. Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στο προχθεσινό κλείσιμο των ετήσιων εργασιών της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης. Απαντώντας σε δημοσιογράφο, ο Γουέν δήλωσε ότι η πολιτική του Μπο απειλεί να επαναφέρει την Κίνα στο χάος της Πολιτιστικής Επανάστασης – κορύφωση της «αριστερής στροφής» επί Μάο. Προσέθεσε δε ότι «η κομματική επιτροπή και η τοπική κυβέρνηση του Τσονκίνγκ (ο Μπο και οι υφιστάμενοί του) οφείλουν να αναλογισθούν σοβαρά πάνω στην υπόθεση Γουάνγκ Λιτζούν και να εξαγάγουν τα ανάλογα μαθήματα», χωρίς να διευκρινίσει τι ευθύνες καταλόγιζε στον φιλόδοξο δελφίνο.

Ο Μπο Σιλάι ενέπνεε ελπίδα στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος χάρη στις πολιτικές αναδιανομής του πλούτου υπέρ των ασθενεστέρων και στην «κόκκινη» εκστρατεία αναβίωσης της μαοϊκής κληρονομιάς. Αντίθετα, ήταν κόκκινο πανί για την ηγετική μερίδα που μένει πιστή στο δίπολο «πολιτικός αυταρχισμός - οικονομικός φιλελευθερισμός».

Τη θέση του Μπο θα καταλάβει ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κίνας, Τσανγκ Ντετζιάνγκ. Αμφότεροι θεωρούνται προστατευόμενοι του πρώην προέδρου της χώρας, Ζιανγκ Ζεμίν. Δεν έγινε γνωστό αν ο Μπο θα διατηρήσει τη θέση του στο Πολιτικό Γραφείο μέχρι το κομματικό συνέδριο του φθινοπώρου, το οποίο αναμένεται να εκλέξει ως νέο ηγέτη, στη θέση του απερχόμενου Χου Ζιντάο, τον σημερινό αντιπρόεδρο της χώρας Σι Τζινπίνγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.