Τουλάχιστον 302 άμαχοι σκοτώθηκαν και πάνω από 900 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις στο Ιράκ τον Ιανουάριο, αριθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος από το 2007, ανέφερε σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε χθες ο ΟΗΕ.
Στο μεταξύ ο αριθμός των εκτελέσεων από το Δεκέμβριο ως το Φεβρουάριο ανήλθε στις 80, έναντι 68 από τον Ιανουάριο ως το Νοέμβριο του 2011, σύμφωνα με την έκθεση για την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράκ. Στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών διατυπώθηκε η έκκληση προς τη Βαγδάτη να αναστείλει τη θανατική ποινή.
Πάντως στην έκθεση γίνεται η εκτίμηση πως οι αρχές του Ιράκ κατέγραψαν πρόοδο μετά την αποχώρηση των μάχιμων δυνάμεων των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο. Η κυβέρνηση στη Βαγδάτη επαινείται στην έκθεση για το γεγονός ότι επανεντάχθηκε στον αραβικό κόσμο, κάτι που καταδεικνύει η διοργάνωση της συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.
«Παρ' όλη τη γενική βελτίωση της κατάστασης ασφαλείας τα τελευταία χρόνια εξακολουθεί να με ανησυχεί το υψηλό επίπεδο των επιθέσεων εναντίον αμάχων, οι οποίες συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα σε σχεδόν καθημερινή βάση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν στην έκθεση αυτή.
Το Ιράκ συμπεριλαμβάνεται στις περίπου 20 χώρες σε διεθνές επίπεδο όπου συνεχίζει να επιβάλλεται η θανατική ποινή. Στην έκθεση αναφέρεται ότι οι εκτελεσθέντες την περίοδο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου στην πλειοψηφία τους είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα που εμπίπτουν στον αντιτρομοκρατικό νόμο και ότι ανάμεσά τους ήταν ένας ξένος και μια γυναίκα.
Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν στοιχεία για τα πρόσωπα τα οποία εκτελέστηκαν και τις κατηγορίες που τα βάρυναν αλλά δεν έλαβαν στοιχεία από την Βαγδάτη, αναφέρεται στην έκθεση.
Η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο αριθμός των γνωστών εκτελέσεων αυξήθηκε ραγδαία το 2011, με τις περισσότερες να καταγράφονται σε τέσσερις χώρες: στο Ιράκ, όπου έγιναν 68 εκτελέσεις• το Ιράν, με τουλάχιστον 360 εκτελέσεις• τη Σαουδική Αραβία, με τουλάχιστον 82• και την Υεμένη, με 41.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.