Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Wikileaks: Σήμερα, πιθανόν, η ημερομηνία της δίκης του Μάνινγκ

Δημοσίευση : 15 Mαρτίου 2012

Ο Αμερικανός στρατιώτης Μπράντλεϊ Μάνινγκ, φερόμενος ως ο κύριος ύποπτος για την διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων και διαβαθμισμένων εγγράφων στον ιστότοπο WikiLeaks, αναμένεται να μάθει σήμερα όταν παρουσιαστεί ενώπιον στρατιωτικού δικαστή στο Φορτ Μιντ στο Μέριλαντ των ΗΠΑ την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη του σε στρατοδικείο.

«Ο δικαστής αναμένεται να ορίσει σήμερα την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η δίκη του», δήλωσε στον Τύπο ένας νομικός σύμβουλος του στρατού ξηράς λίγο πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 [ώρα Ελλάδας].

Ο Μάνινγκ, 24 ετών, κατηγορήθηκε επίσημα τον προηγούμενο μήνα από στρατοδικείο των ΗΠΑ για «συνωμοσία με τον εχθρό». Αν κριθεί ένοχος κινδυνεύει να καταδικαστεί σε ισόβια.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ζητήσει η δίκη του να ξεκινήσει στις 3 Αυγούστου 2012, ενώ οι δικηγόροι του επιθυμούν να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Ο Μάνινγκ κατηγορείται ότι διέρρευσε στον ιστότοπο WikiLeaks, από τον Νοέμβριο του 2009 ως τον Μάιο του 2010, αμερικανικά στρατιωτικά έγγραφα για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, καθώς και 260.000 διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Ο αμερικανός στρατιώτης δεν έχει πει ακόμη αν θα δηλώσει αθώος ή ένοχος για τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. «Μπορεί να το κάνει σήμερα ή οποιαδήποτε στιγμή» μέχρι την έναρξη της δίκης, διευκρίνισε ο νομικός σύμβουλος. Επίσης ο Μάνινγκ δεν έχει διευκρινίσει αν επιθυμεί να δικαστεί από δικαστή ή ενόρκους.

Ο Μάνινγκ θα παρουσιαστεί σήμερα και αύριο ενώπιον της δικαστή Ντενίζ Μιντ στο Φορτ Μιντ για να εξεταστούν τρία αιτήματα της υπεράσπισης. Οι δικηγόροι του ζητούν να τους δοθεί πρόσβαση σε στοιχεία που θα παρουσιαστούν στη διάρκεια της δίκης, να λάβουν περισσότερες διευκρινίσεις για τις κατηγορίες εναντίον του πελάτη τους, ενώ επιθυμούν να υποβάλουν και έναν κατάλογο με μάρτυρες τους οποίους θα εξετάσουν στη δίκη, εξήγησε ο νομικός σύμβουλος.ανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.