Κυριακή 11 Μαρτίου 2012

«Κλειδί» για την ανάπτυξη των ΗΠΑ η επένδυση στο Διάστημα


Την ανάγκη να αναβιώσει το διαστημικό όνειρο στις ΗΠΑ παρουσιάζει σε νέο του βιβλίο ο Αστροφυσικός Νιλ Ντεγκράς Τάισον, διευθυντής του Πλανηταρίου Χέιντεν της Νέας Υόρκης.

Στο βιβλίο του, ο δρ. Τάισον καλεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της NASA, υποστηρίζοντας ότι οι διαστημικές φιλοδοξίες μίας χώρας συμβαδίζουν με τη μακροπρόθεσμη οικονομική της επιτυχία. Για να στηρίξει τη θέση του αυτή, ο δρ. Τάισον υπενθυμίζει ότι αν και το αμερικανικό διαστημικό πρόγραμμα έχει χάσει την παλιά του αίγλη, οι επενδύσεις, που οδήγησαν στα διαστημικά ταξίδια βρίσκουν σήμερα πρακτικές εφαρμογές σε κάθε τομέα, από την ιατρική μέχρι και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Για το λόγο αυτό, ο δρ. Τάισον στηρίζει τη χρηματοδότηση προγράμματος επανδρωμένης αποστολής στον Άρη. «Η επιστημονική και τεχνολογική καινοτομία αποτελούν τις κινητήριες δυνάμεις της αυριανής οικονομίας. Το βιβλίο μου είναι ένας μεγάλος λυγμός για τη χαμένη αίγλη του διαστημικού προγράμματος και μία υπενθύμιση της σημασίας του», λέει ο δρ. Τάισον.

Ερωτηθείς αν η σημερινή Αμερική θα ήταν ικανή να ευνοήσει την εμφάνιση των νέων Στιβ Τζομπς και Μπιλ Γκέιτς, ο δρ. Τάισον λέει: «Σκεφτείτε ότι ο Τζομπς και ο Γκέιτς ήταν 14 και 15 χρονών όταν η NASA προσεδαφίσθηκε στη Σελήνη. Δεν πρέπει να υποτιμούμε τη δύναμη του εντυπωσιασμού στις ηλικίες αυτές. Η κύρια ώθηση πρέπει, όμως, να προέλθει από το κράτος. Αναγνωρίζω τη συμβολή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στη διαστημική εξερεύνηση, όπως βλέπουμε και με τις προσπάθειες του Ρίτσαρντ Μπράνσον της Virgin Galactic και του Μπερτ Ρούταν με το SpaceShipOne, η αξιόπιστη και συστηματική διαστημική εξερεύνηση απαιτεί, όμως, κρατική εμπλοκή. Το ταξίδι του Κολόμβου και αυτό του Μαγγελάνου, παρότι διέθεταν χορηγούς, ήταν κρατικές αποστολές».

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.