Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Νέα ήττα της Τουρκίας στην ΕΕ

Ανατράπηκαν τελικά παρασκηνιακές μεθοδεύσεις φιλοτουρκικών κύκλων για να συμπεριληφθούν στο τελικό κείμενο της έκθεσης για την ελευθερία των γυναικών στην Τουρκία, αναφορές για άνοιγμα νέων ενταξιακών κεφαλαίων (κεφ. 23, 24, 19), ενώ η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και της Κύπρου, αναφέρεται σε δελτίο Τύπου της Ευρωβουλευτού του ΔΗΚΟ Αντιγόνης Παπαδοπούλου,

Σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή, στην έκθεση που ψηφίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Γυναικών και Ισότητας Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεν υιοθετήθηκαν οι συγκεκριμένες αναφορές, οι οποίες θα εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα και τους στόχους της Τουρκίας.Η Ευρωβουλευτής Παπαδοπούλου κατέθεσε τροπολογίες επί της έκθεσης, εκ των οποίων πολλές στηρίχθηκαν και από άλλες πολιτικές ομάδες.

Μεταξύ των τροπολογιών της που υπερψηφίστηκαν και ενσωματώθηκαν στο τελικό κείμενο της Εκθεσης, που ετοίμασε η τουρκικής καταγωγής Ολλανδή Ευρωβουλευτής Emine Bozkurt, εξαιρετικής πολιτικής σημασίας, είναι αυτές που αναφέρονται στις συμβατικές υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας, αναφέρει η κ. Παπαδοπούλου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία καλείται να εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, να εφαρμόσει το πρόσθετο Πρωτόκολλο που δεν υλοποιείται για έκτο συνεχές έτος, να εντείνει τις προσπάθειές της για συνολικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να μετατραπεί σε μία πραγματικά πλουραλιστική δημοκρατία που σέβεται απόλυτα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες και να συμμορφωθεί με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, επιδεικνύοντας αμοιβαίο σεβασμό στο σύνολο των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην Έκθεση έχουν, επίσης, συμπεριληφθεί αρκετές τροπολογίες της κ. Παπαδοπούλου, που αφορούν την ανάγκη για προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την καταστολή των εγκλημάτων τιμής, της κάθε μορφής βίας, του αναλφαβητισμού και της φτώχειας που μαστίζουν εκατομμύρια γυναίκες στην ενδοχώρα.

Η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με τις νομικές και πολιτικές της υποχρεώσεις όπως αυτές προκύπτουν από τις αποφάσεις της ΕΕ, του κοινοτικού κεκτημένου και των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, εάν θέλει να διευκολυνθεί το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 που αναφέρεται στη δικαιοσύνη και τα θεμελιώδη δικαιώματα, σύμφωνα με τροπολογία της Ευρωβουλευτή Ελένης Θεοχάρους, που έγινε δεκτή στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου της Ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ με βάση τη σχετική τροπολογία ''η εκπλήρωση των νομικών καιν πολιτικών υποχρεώσεων από την Τουρκία όπως αυτές προκύπτουν από τις σχετικές αποφάσεις της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και από το κοινοτικό κεκτημένο μπορεί να διευκολύνει το άνοιγμα του κεφαλαίου 23 που αφορά στη δικαιοσύνη και στα θεμελιώδη δικαιώματα''.

Η τροπολογία έγινε δεκτή στην έκθεση της Ολλανδής Ευρωβουλευτή Εμινέ Μποζκούρτ που αναφέρεται ''Στην προοπτική της γυναίκας στην Τουρκία για το 2020''.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.