Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012

Η Διαρκής Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αποδέχτηκε την έκθεση περί των Τούρκων της Ρόδου και Κω

Η Διαρκής Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποδέχτηκε την έκθεση με θέμα “Η κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου και Κω που έχουν υπόβαθρο την Τουρκική πολιτισμική κουλτούρα” (Doc. 12526) και το σχέδιο της απόφασης περί αυτής (1867/2011) , η οποία είχε συνταχθεί από τον Andreas Gross (Ελβετία, Σοσιαλιστική Ομάδα), μέλος της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με την απόφαση που έγινε δεκτή την 9 Μαρτίου 2012 στη Διαρκής Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, απαίτησε από την Ελλάδα την επικύρωση της Σύμβασης Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων.

Η Κ.Σ.Σ.Ε κάνει έκκληση στην Ελλάδα, να διοργανώσει σε συνεννόηση “με τους πολίτες που ομιλούν την Τουρκική” μια καμπάνια με σκοπό την πληροφόρηση των οικογενειών όλων των μαθητών, σχετικά την δυνατότητα διδασκαλίας της Τουρκικής γλώσσας. Πέραν τούτου, ζητείται από τις αρχές της Ελλάδας να αξιολογηθεί και το θέμα της επαναλειτουργίας των Τουρκικών σχολείων.

Επίσης, σαν δεύτερο ζήτημα, ζητείται να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι διοικήσεις των δύο βακουφίων που υπάρχουν στη Ρόδο και Κω, να λειτουργούν με πλήρη διαφάνεια. Εξ' αυτού, ζητείται η ανανέωση των διοικητικών συμβουλίων των βακουφίων να γίνεται με ανοιχτό και διαφανή τρόπο και να προστατευτεί το δικαίωμα της πλήρης πρόσβασης στους δημόσιους λογαριασμούς, της Τουρκικής κοινότητας.

Σαν τρίτο θέμα, ζητείται να προσδιοριστούν τα δικαιώματα και οι αρμοδιότητες των ιμάμηδων και ηγετών των μουσουλμάνων πολιτών της Ρόδου και Κω και να προστατευτεί το δικαίωμα της εκλογής αυτών από τους Μουσουλμάνους πολίτες.

Ενώ σαν τέταρτο ζήτημα, απαιτείται (από την Ελλάδα) να συνεχίσει την αναπαλαίωση των ιστορικών μνημείων που ανήκουν στην Οθωμανική περίοδο. Τέλος ζητείται από την Ελλάδα να ενδυναμώσει το διάλογο με τους εκπροσώπους της Τουρκικής κοινότητας των νησιών, για την επίλυση των προβλημάτων όπως είναι το ιδιοκτησιακό θέμα και θέματα ιθαγενειών.

Πρόεδρος Χαμπίπογλου: Έχει γίνει προσπάθεια για την συμπλήρωση των ελλείψεων, όμως δεν μπορεί να γίνει λόγος για μια πλήρης ικανοποιητική έκθεση

Σχετικά με την έκθεση, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ), Χαλήτ Χαμπίπογλου, δήλωσε: “ Η έκθεση που έγινε δεκτή στη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η απόφαση που την ακολούθησε, λήφθηκαν κατόπιν μακρόπνοων και έντονων συζητήσεων. Μετά τις έντονες αντιδράσεις που δέχθηκε η έκθεση, ο εισηγητής της, Andreas Gross, αναγκάστηκε να επισκεφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο για δεύτερη φορά τη Ρόδο και Κω. Η τελική έκθεση που έγινε αποδεκτή, είναι ένα κείμενο που συγκριτικά με την πρώτη έκθεση του Gross, αναφέρεται πιο ανοιχτά στα προβλήματα των Τουρκικών κοινοτήτων της Ρόδου και της Κω... Αλλά και πάλι δεν είναι δυνατόν να μιλήσουμε για μια ικανοποιητική έκθεση.”

Το κείμενο της απόφασης μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση: http://www.assembly.coe.int/CommitteeDocs/2012/eres1867.pdf
Την έκθεση του Andreas Gross μπορείτε να τη διαβάσετε στη σελίδα: http://assembly.coe.int/Mainf.asp?link=/Documents/WorkingDocs/Doc11/EDOC12526.htm
https://www.abttf.org/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.