Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Η Μόσχα στηρίζει την Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν

Reuters, AFP

Ενώ οι υπουργοί Αμυνας ΗΠΑ και Γερμανίας έσπευδαν στην Καμπούλ σε μια προσπάθεια κατευνασμού των Αφγανών, ύστερα από τη δολοφονία αμάχων και τη βεβήλωση του Κορανίου από στρατιώτες του ΝΑΤΟ, η Μόσχα έτεινε χείρα βοηθείας στην Ουάσιγκτον με μια χωρίς προηγούμενο χειρονομία καλής θέλησης. Οπως ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ ενώπιον του Κοινοβουλίου, η κυβέρνησή του θα συζητήσει πρόταση να επιτραπεί στις ΗΠΑ και άλλες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσουν την αεροπορική βάση του Ουλιάνοβσκ, στον ποταμό Βόλγα, για τη μεταφορά στρατιωτών και πολεμικού υλικού στο Αφγανιστάν. Απαντώντας στις ενστάσεις βουλευτών που έθεσαν ζήτημα εθνικής ασφαλείας, ο Λαβρόφ υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον και της Ρωσίας «να σημειώσει επιτυχία η (ΝΑΤΟϊκή) Συμμαχία προτού αποσυρθεί» από το Αφγανιστάν, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος διάχυσης της ισλαμικής τρομοκρατίας και των ναρκωτικών.

Η παροχή στρατιωτικών διευκολύνσεων από τη Ρωσία είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, καθώς το Πακιστάν έκλεισε τους χερσαίους διαδρόμους προς το Αφγανιστάν ύστερα από τον θάνατο Πακιστανών στρατιωτών λόγω αμερικανικών βομβαρδισμών, τον Νοέμβριο. Εάν εγκριθεί, όπως αναμένεται, από τη ρωσική κυβέρνηση, η κίνηση αυτή αναμένεται να κλείσει ορισμένες από τις ρωγμές που άνοιξαν οι διαφωνίες για τον χειρισμό της κρίσης στη Συρία και η αμερικανική πρωτοβουλία για αντιπυραυλική άμυνα.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, ξεκίνησε χθες διήμερη, αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Αφγανιστάν, με πρώτο σταθμό βάση πεζοναυτών στην Κανταχάρ. Ο επικεφαλής του Πενταγώνου εξέφρασε τη λύπη του για την απρόκλητη δολοφονία 16 Αφγανών αμάχων, στην πλειονότητά τους γυναικόπαιδα, από Αμερικανό λοχία, την περασμένη Κυριακή, χαρακτήρισε όμως το γεγονός «μεμονωμένο».

Η σφαγή Αφγανών αμάχων, σε συνδυασμό με το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου σε αμερικανική βάση και τις πρόσφατες επιθέσεις Αφγανών στρατιωτών κατά Αμερικανών συναδέλφων τους έχουν δηλητηριάσει την ατμόσφαιρα, ενισχύοντας και στις δύο πλευρές τις πιέσεις για αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων. Σε δημοσκόπηση του Reuters, το 61% των Αμερικανών επιθυμεί την άμεση επιστροφή των στρατευμάτων στην πατρίδα τους.

Παράλληλα με τον Πανέτα, ο Γερμανός ομόλογός του Τόμας ντε Μεζιέρ επισκέφθηκε το Αφγανιστάν μόλις δύο ημέρες μετά την Αγκελα Μέρκελ και επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αφγανό πρωθυπουργό Χαμίντ Καρζάι και τον υπουργό Αμυνας Αμπντουλραχίμ Ουαρντάκ. Προσπαθώντας να διαλύσει τις σκιές αμφιβολίας που άφησαν πρόσφατες δηλώσεις της Μέρκελ, ο Ντε Μεζιέρ δήλωσε ότι η γερμανική αποστολή στο Αφγανιστάν θα λήξει το 2014.

Τις επισκέψεις των δύο Δυτικών αξιωματούχων επισκίασε ο θάνατος εννέα ανθρώπων από περιστατικά βίας. Στην Κανταχάρ, βομβιστική επίθεση μοτοσικλετιστή σκότωσε Αφγανό στρατιώτη, ενώ στη γειτονική Χελμάντ, οκτώ πολίτες έχασαν τη ζωή τους από πυροδότηση εκρηκτικού μηχανισμού. Αφγανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι και ο ίδιος ο Πανέτα κινδύνευσε από έκρηξη αυτοκινήτου στο αεροδρόμιο όπου προσγειώθηκε το αεροπλάνο του, αν και το Πεντάγωνο υποβάθμισε τη σημασία του συμβάντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.