Reuters, Press TV
Διατεθειμένος να δώσει χρόνο στις οικονομικές κυρώσεις και στη διπλωματία, όπως του ζήτησε ο Μπαράκ Ομπάμα στην πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον, εμφανίζεται τώρα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, μειώνοντας έν τινι μέτρω τον πυρετό των πολεμικών απειλών κατά του Ιράν.
«Δεν στέκομαι όρθιος με το χρονόμετρο στο χέρι», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου σε τηλεοπτική συνέντευξη στο ισραηλινό δίκτυο Channel 10. Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προληπτικού στρατιωτικού πλήγματος κατά ιρανικών, πυρηνικών εγκαταστάσεων διευκρίνισε ότι «δεν είναι ζήτημα ωρών ή εβδομάδων», αν και έσπευσε να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε και χρόνια». Αντίθετος στο ενδεχόμενο μονομερούς στρατιωτικής επίθεσης από το Ισραήλ, τουλάχιστον επί του παρόντος, εμφανίστηκε ο μέχρι πρότινος επικεφαλής των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, Μέιρ Νταγκάν. «Μια επίθεση κατά του Ιράν προτού διερευνηθούν άλλες προσεγγίσεις δεν είναι ο ορθός δρόμος», δηλώνει ο Νταγκάν σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη στο αμερικανικό δίκτυο CBS, που θα μεταδοθεί την Κυριακή.
Ο επί οκτώ χρόνια διοικητής της «Μοσάντ», που συνταξιοδοτήθηκε πέρυσι, χαρακτήρισε «πολύ ορθολογικό» το καθεστώς της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένου του Αχμεντινετζάντ, προσθέτοντας ότι κατά την εκτίμησή του οι Ιρανοί δεν βιάζονται να κατασκευάσουν ατομική βόμβα, γνωρίζοντας καλά τις συνέπειες. Τέλος, εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, που δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να γίνει πυρηνική δύναμη και προσέθεσε: «Αν θεωρούσα ότι πρέπει όντως να υπάρξει στρατιωτικό πλήγμα, θα προτιμούσα να το κάνουν οι Αμερικανοί» και όχι το Ισραήλ.
Τα πολεμικά σενάρια συνεχίζουν, έστω και σε χαμηλότερους τόνους, να συνδαυλίζονται. Μιλώντας στο περιοδικό National Journal, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα δήλωσε ότι το Πεντάγωνο έχει εκπονήσει σειρά εναλλακτικών σχεδίων για το ενδεχόμενο επίθεσης κατά του Ιράν. Νωρίτερα, ο υποπτέραρχος Χέρμπερ Καρλάιλ, υπαρχηγός της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν νέου τύπου υπερ-βόμβες 13,6 τόνων για να καταστρέψουν υπόγειες εγκαταστάσεις του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.
Στο διπλωματικό επίπεδο, η πίεση στην Τεχεράνη ενισχύθηκε από την ομόφωνη έκκληση της «Ομάδας των Εξι» (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) στην Τεχεράνη να επιτρέψει επιθεωρήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Παρτσίν, όπου υπάρχουν υπόνοιες ότι διεξάγονται έρευνες σχετικές με τη στρατιωτική χρήση της πυρηνικής τεχνολογίας. Την πίεση των «έξι» ήρθε να ενισχύσει η ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο. Ο Ιάπωνας διπλωμάτης κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι προσπαθεί να «δέσει τα χέρια» των επιθεωρητών του ΟΗΕ και ότι παρουσιάζει παραποιημένη εικόνα των διαβουλεύσεών τους με τις ιρανικές αρχές. Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει η Τεχεράνη την επιθεώρηση των επίμαχων εγκαταστάσεων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.