Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Ομπάμα: «Η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασίσουμε εδώ»

Δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ στη σύνοδο κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασισθούν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια στη Σεούλ, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι 53 χωρών.

«Η παγκόσμια ασφάλεια εξαρτάται από τα μέτρα που θα αποφασίσουμε εδώ», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ολομέλειας της συνόδου αυτής που διεξάγεται κάθε δύο χρόνια και είναι αφιερωμένη στην διασφάλιση των πυρηνικών υλικών ώστε να μην περιέλθουν στον έλεγχο τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ότι μεγάλη πρόοδος έχει επιτευχθεί από την πρώτη σύνοδο στην Ουάσινγκτον το 2010, αναφερόμενος στην εξασφάλιση των πυρηνικών σταθμών και στην εξουδετέρωση ή την διασφάλιση των επικίνδυνων πυρηνικών υλικών.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι η απειλή παραμένει. Υπάρχουν πολλοί κακόβουλοι άνθρωποι που αναζητούν τα επικίνδυνα αυτά υλικά, ορισμένα από τα οποία συνεχίζουν να είναι ευάλωτα σε πολλά σημεία», δήλωσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το σχέδιο του κειμένου της τελικής διακήρυξης της συνόδου, θα απευθυνθεί έκκληση για «ενισχυμένη διεθνή συνεργασία» κατά του κινδύνου της πυρηνικής τρομοκρατίας, μίας από τις «μεγαλύτερες απειλές για την παγκόσμια ασφάλεια» .

Οι εργασίες της συνόδου θα ολοκληρωθούν σήμερα το βράδυ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στις παρατηρήσεις που έκανε χθες σε ιδιωτική συνομιλία του χθες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία καταγράφηκε από ανοικτά δημοσιογραφικά μικρόφωνα, επαναλαμβάνοντας ότι η συγκυρία των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και η μεταβίβαση της προεδρίας στη Ρωσία δεν είναι κατάλληλη για την καταγραφή προόδου στον τομέα των ελέγχου των εξοπλισμών και για τη συζήτηση θεμάτων όπων η αντιπυραυλική άμυνα.

«Η σημερινή συγκυρία δεν είναι κατάλληλη για τέτοιου είδους συζητήσεις. Θεωρώ ότι θα είναι καταλληλότερη το 2013», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής της Σεούλ για την πυρηνική ασφάλεια, επιβεβαιώνοντας το περιεχόμενο της ιδιωτικής συνομιλίας που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας και την οποία έσπευσαν να εκμεταλλευθούν οι Ρεπουμπλικανοί στις ΗΠΑ εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στη διαδρομή προς τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.