Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Εργα και ημέρες της οικογένειας Μπασάρ Ασαντ

Ενδιαφέροντα στοιχεία σε email που αντήλλασσε ο Σύρος πρόεδρος
The Guardian

Συμβουλές από το Ιράν έλαβε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, σχετικά με το πώς θα έπρεπε να χειριστεί την εξέγερση εναντίον του προκειμένου, βέβαια, να διατηρηθεί στην εξουσία. Αυτό και άλλα άκρως ενδιαφέροντα αποκαλύπτονται μέσα από εκατοντάδες ηλεκτρονικές επιστολές που αντήλασσε ο Μπασάρ με τη σύζυγό του και συμβούλου του. Τα emails, που κατά την εφημερίδα Guardian, πρέπει να είναι αυθεντικά, χωρίς όμως αυτό να είναι 100% βέβαιο κατέληξαν στα χέρια των μελών του «Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου» και χρονολογούνται από τον περασμένο Ιούνιο έως τις αρχές Φεβρουαρίου, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι η ηλεκτρονική διεύθυνση sam@ alshahba χρησιμοποιείτο από τους Ασαντ.

Ο Σύρος πρόεδρος είχε ενημερωθεί για την παρουσία ξένων δημοσιογράφων στη συνοικία Μπάμπα Αμρ της Χομς και είχε ζητήσει να σφίξει ο κλοιός γύρω της. Σε άλλο μέιλ ο Ασαντ μιλάει για «νόμους-σκουπίδια για εκλογές, κόμματα και ΜΜΕ» χλευάζοντας τις υποσχέσεις που είχε δώσει.

Ενώ 8.000 άνθρωποι έπεφταν νεκροί κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε από τη πρώτη διαδήλωση εναντίον του καθεστώτος της Συρίας, ενώ εκατομμύρια οικογένειες αντιμετώπιζαν οδυνηρές ελλείψεις ακόμα και στα στοιχειώδη, η γυναίκα του Μπασάρ, Ασμα, δαπανούσε ασυγκράτητα για την αγορά ειδών πολυτελείας. Τουλάχιστον 12.000 ευρώ ξοδεύτηκαν για κηροπήγια, τραπέζια και πολυελαίους από το Παρίσι, ενώ φαίνεται να ζητεί από σύμβουλο να αγοράσει τα απαραίτητα σκεύη για fondue από το διαδικτυακό Amazon. Ο Σύρος πρόεδρος, επίσης, αγόραζε μουσική από το iTunes κι εφαρμογές από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Αpple, xρησιμοποιώντας αμερικανική διεύθυνση προκειμένου να ολοκληρώσει τη συναλλαγή. Η εταιρεία Al Shahba, με έδρα το Ντουμπάι και το Λονδίνο εμφανίζεται να διαδραματίζει κομβικό σημείο στις οικονομικές συναλλαγές της κυβέρνησης της Συρίας, αλλά και τις ιδιωτικές δοσοληψίες της κ. Ασαντ.

Συμβουλευτικό ρόλο, εκτός από το Ιράν, διαδραμάτισε ο Χουσεΐν Μορτάντα, Λιβανέζος επιχειρηματίας που διατηρεί δεσμούς με το Ιράν. Τον Δεκέμβριο αυτός συμβούλεψε τον Ασαντ να μην επιρρίπτει τις ευθύνες για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Αλ Κάιντα, καθώς κάτι τέτοιο θα ενίσχυε τις σχέσεις της αντιπολίτευσης με την αμερικανική κυβέρνηση. Σε ένα άλλο email προτείνει στον Μπασάρ να καταλαμβάνονται από τον στρατό οι πλατείες από τις 3 μ.μ. έως το βράδυ ώστε να μην γίνονται εκεί συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης.

Μπορεί ο Χαλίντ αλ Αχμεντ να είναι «σύμβουλος» για τα θέματα της Χομς, αλλά ο Σύρος πρόεδρος αποστέλλει σε άλλο σύμβουλό του σύνδεσμο για να δει στο YouTube μια αναπαράσταση της πολιορκίας της Χομς με μπισκότα και παιχνίδια. Επίσης κατά τη διάρκεια του 2011 ο Μπασάρ, αλλά κι η γυναίκα του βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την κόρη του εμίρη του Κατάρ, Μαΐσα αλ Τανί. Οι σχέσεις τους, όμως, ψυχραίνονται όταν η Τανί προτείνει στον Σύρο πρόεδρο να εγκαταλείψει την εξουσία. Μάλιστα σε ένα από τα μέιλ υποδεικνύει στο ζεύγος ότι θα έβρισκαν αμφότεροι ασφαλές καταφύγιο στην Ντόχα, εάν αποφάσιζαν να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Τέλος, δύο γυναίκες, σπουδαγμένες στις ΗΠΑ, η Σεχαρατζάτ Τζααφαρί και Χαντεέλ αλ Αλ συμβουλεύουν τον Μπασάρ αλ Ασαντ για τα επικοινωνιακά κόλπα που θα πρέπει να επιχειρήσει, τονίζοντας τη σημασία των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης και τη σημασία παρεμβάσεων στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.