Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Συρία: Εγγυήσεις για την απόσυρση του στρατού ζητά ο Ασαντ


Την ίδια στιγμή, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, ζήτησε από τα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν επειγόντως για σταματήσουν οι βιαιότητες. Οι αντάρτες θα τηρήσουν την προθεσμία για κατάπαυση του πυρός. Τουλάχιστον 1.000 νεκροί την περασμένη εβδομάδα.

Η Συρία ζήτησε σήμερα γραπτές εγγυήσεις ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα σταματήσουν τις συγκρούσεις πριν αποσυρθούν τα κυβερνητικά στρατεύματα όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία. Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέες αμφιβολίες για την κατάπαυση του πυρός, η οποία πρόκειται ν΄αρχίσει αυτήν την εβδομάδα. Η κλιμάκωση της βίας έχει ήδη δημιουργήσει αμφιβολίες για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και τραυματίσθηκαν σήμερα όταν δυνάμεις πιστές στο σύρο πρόεδρο βομβάρδισαν περιοχή που ελέγχουν οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Άναν προβλέπει «έναρξη της αποχώρησης των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα αστικά κέντρα και τις περιοχές γύρω από αυτά, ως την Τρίτη, ώστε να εφαρμοστεί η κατάπαυση του πυρός 48 ώρες αργότερα».

Επιμένοντας ότι η αποχώρηση θα πραγματοποιηθεί, ο εκπρόσωπος του συριακού υπουργείου Εξωτερικών Τζιχάντ Μακντίσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι προηγούμενες πληροφορίες ότι η Δαμασκός «επιβεβαίωσε πως θα αποσύρει τα στρατεύματά της από τις πόλεις στις 10 Απριλίου αποτελούν παρερμηνεία» και ότι η Συρία ζητεί γραπτές εγγυήσεις ότι προηγουμένως οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα σταματήσουν τις συγκρούσεις.

Ο Μακντίσι υπογράμμισε ότι η Συρία έχει επίσης ζητήσει εγγυήσεις ότι οι κυβερνήσεις του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και της Τουρκίας θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση των ενόπλων ομάδων.

Το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο (ΕΣΣ), η μεγαλύτερη συμμαχία της συριακής αντιπολίτευσης, ζήτησε νωρίτερα από τα Ηνωμένα Εθνη να επέμβουν επειγόντως για σταματήσουν οι βιαιότητες στη Συρία, μετά την χθεσινή ημέρα που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 120 ανθρώπους. «Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να επέμβει επειγόντως για να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί το καθεστώς στον άοπλο συριακό λαό, υιοθετώντας (δεσμευτική) απόφαση στο άρθρο 7 ώστε να διασφαλιστεί η υπεράσπιστη των πολιτών», υπογραμμίζει το συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

«Το να πιστέψει κανείς στις υποσχέσεις του βάρβαρου καθεστώτος είναι σαν να του επιτρέπει να προχωρήσει στο εγκληματικό του σχέδιο που θα αιματοκυλήσει τη Συρία», προστίθεται στην ανακοίνωση. «Μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο, περισσότεροι από εκατόν είκοσι άνθρωποι σφαγιάστηκαν από την πολεμική μηχανή του Ασαντ», επισημαίνει το ΕΣΣ και προσθέτει: «από την ψευδή ανακοίνωση ότι αποδέχεται το σχέδιο» Αναν στις 2 Απριλίου, «το καθεστώς έχει διαπράξει άγριες σφαγές που στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 1.000 ανθρώπους».

«Το ΕΣΣ και ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχουν ανακοινώσει τη συνεργασία τους για την εφαρμογή του σχεδίου Αναν και υποστηρίζουν τις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του λουτρού αίματος και της έναρξης πολιτικής διαδικασίας με στόχο τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον Ασαντ στον συριακό λαό», καταλήγει η ανακοίνωση. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκρήξεις και πυροβολισμοί ακούγονται σήμερα από διάφορες περιοχές της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ.

Θα τηρήσουν την προθεσμία

Οι Σύροι αντάρτες θα σεβαστούν την προθεσμία της 10ης Απριλίου για κατάπαυση του πυρός στη Συρία, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιο που υποστηρίζει ο ΟΗΕ και αποσκοπεί στον τερματισμό της αιματοχυσίας, ακόμη κι αν οι συριακές αρχές δεν αποσύρουν τις δυνάμεις τους από τις πόλεις, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός τους.

«Δεσμευόμαστε για την τήρηση της προθεσμίας ακόμη κι αν αυτοί δεν αποσύρουν (τις κυβερνητικές δυνάμεις), εμείς θα προχωρήσουμε σε κατάπαυση του πυρός όπως έχουμε δεσμευτεί προς τον ΟΗΕ», δήλωσε ο συνταγματάρχης Κάσεμ Σάαντ αλ Ντιν, ο οποίος είναι εκπρόσωπος της κοινής διοίκησης του Ελεύθερου Συριακού Στρατού εντός της Συρίας. «Αλλά αν αυτοί (οι κυβερνητικές δυνάμεις) ανοίξουν πυρ, θα ξαναπάρουμε τα όπλα και θα τους πολεμήσουμε», πρόσθεσε σε δηλώσεις που έκανε στο Ρόιτερς από τη Συρία. Ο ίδιος σημείωσε ότι τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τη βία στη Συρία κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς ήταν πολίτες.

«Σοκαρισμένος» δήλωσε ο Ανάν

«Σοκαρισμένος» δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ο διεθνής απεσταλμένος Κόφι Ανάν για την «άπαράδεκτη» κλιμάκωση της βίας στη Συρία που παραβιάζει τις εγγυήσεις τις οποίες τού έδωσε η συριακή ηγεσία, την οποία κάλεσε να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τερματισμό της αιματοχυσίας. Ο Κ. Αφάνν απηύθυνε έκκληση στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά και τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έχουν σταματήσει κάθε βιαιότητα ως τις 06:00 ώρα Δαμασκού στις 12 Απριλίου, όπως προβλέπει το ειρηνευτικό σχέδιό του.

«Είμαι σοκαρισμένος από τις τελευταίες πληροφορίες για κλιμάκωση της βίας και των αγριοτήτων σε πολλές πόλεις και χωριά της Συρίας που έχουν ως αποτέλεσμα έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό θυμάτων, προσφύγων και εκτοπισμένων. Η κλιμάκωση της βίας αποτελεί παραβίαση των διαβεβαιώσεων που μού δόθηκαν», τόνισε.

Σύμφωνα με ακτιβιστές της αντιπολίτευσης, συριακές δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Άσαντ βομβάρδισαν σήμερα περιοχή της επαρχίας Ιντλέμπ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους. Οι δυο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση των επιθέσεων ενόψει της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός.

«Σχέδιο καταδικασμένο σε αποτυχία

Ο επικεφαλής της Ελεύθερου Συριακού Στρατού δήλωσε σήμερα ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι 'Αναν είναι καταδικασμένο να αποτύχει γιατί η συριακή κυβέρνηση δεν θα το εφαρμόσει.

Ο Ριαντ αλ-Ασάαντ πρόσθεσε ότι δε ζητήθηκαν από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό γραπτές εγγυήσεις για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, αντικρούοντας έτσι τους ισχυρισμούς της Δαμασκού ότι ζήτησε γραπτές εγγυήσεις από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης ότι θα σταματήσουν τις συγκρούσεις ως προϋπόθεση για την αποχώρηση των κυβερνητικών στρατευμάτων από τα συριακά αστικά κέντρα.

«Το καθεστώς δε θα εφαρμόσει το σχέδιο αυτό. Το σχέδιο θα αποτύχει», δήλωσε τηλεφωνικώς από την Άγκυρα. Οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις έχουν δώσει προφορική υπόσχεση να σταματήσουν τις συγκρούσεις εάν η κυβέρνηση πράξει το ίδιο. «'Έχουμε δώσει το λόγο μας ότι εάν το καθεστώς εφαρμόσει το σχέδιο, θα κάνουμε και εμείς το ίδιο. Είμαστε έντιμοι», τόνισε ο αλ-Ασάαντ.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.