Οι κληρικοί εκμεταλλεύονται τις εξωτερικές πιέσεις στο Ιράν
Reuters, A.P., AFP
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την ψυχολογία του πολιορκημένου έθνους επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι Ιρανοί κληρικοί, προκειμένου να πεισθούν οι ψηφοφόροι να προσέλθουν στις κάλπες των αυριανών βουλευτικών εκλογών. Το κύριο διακύβευμα των εκλογών είναι το πολιτικό μέλλον του προέδρου Αχμεντινετζάντ, ο οποίος έχει έρθει σε προστριβή με τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη Αγιατολάχ Χαμενεΐ.
Η τελευταία έκφραση της εμφύλιας σύγκρουσης στο συντηρητικό στρατόπεδο ήταν η χθεσινή δικαστική απόφαση για φυλάκιση του διευθυντή του γραφείου Τύπου του Αχμεντινετζάντ.
«Ο σύμβουλος Τύπου του προέδρου, Αλί Ακμπάρ Τζαβανφέκρ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους και απαγόρευση πολιτικών δραστηριοτήτων για πέντε χρόνια επειδή προσέβαλε τον ανώτατο ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ», ανέφερε το πρακτορείο Φαρς.
Ο Τζαβανφέκρ είναι ένας από τους συμβούλους του Αχμεντινετζάντ τους οποίους το περιβάλλον Χαμενεΐ κατηγορεί ως «αποκλίνοντα στοιχεία» που υποσκάπτουν τα θεμέλια της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Τέτοιες πράξεις «δολιοφθοράς» περιλαμβάνουν, παραδείγματος χάριν, άρθρο που είχε δημοσιεύσει ο Τζαβανφέκρ σχετικά με την ισλαμική ενδυμασία, το οποίο εκρίθη βλάσφημο.
Ως κατ’ εξοχήν επικεφαλής της «αποκλίνουσας» τάσης χαρακτηρίζεται ο γαμπρός του Αχμεντινετζάντ και επικεφαλής του επιτελείου του, Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεΐ, τον οποίον ο Αχμεντινετζάντ φέρεται να προωθεί ως διάδοχό του στην προεδρία.
Αντί σχεδιασμών για τις προεδρικές του 2013, όμως, ο Ιρανός πρόεδρος θα πρέπει να αντιμετωπίσει αμεσότερα προβλήματα, αφού η Βουλή που θα προκύψει από τις αυριανές εκλογές θα είναι εκείνη που θα υλοποιήσει την εντολή παραπομπής του ιδίου ενώπιον εξεταστικής επιτροπής που ερευνά υποψίες διαφθοράς και άλλες καταγγελίες.
Σε μια ένδειξη της οξυνόμενης σύγκρουσης στο εσωτερικό του συντηρητικού στρατοπέδου, φέτος το όργανο που αξιολογεί τις υποψηφιότητες των βουλευτών δεν απέρριψε μόνο τους αριστερούς υποψηφίους, όπως συνήθως, ούτε μόνο τους μεταρρυθμιστές υποψηφίους, όπως συμβαίνει την τελευταία εξαετία, αλλά και υποψηφίους που πρόσκεινται στον Αχμεντινετζάντ.
Για τις 209 έδρες της ιρανικής Βουλής διαγωνίζονται 3.444 υποψήφιοι, άνδρες και γυναίκες, ενώ για πρώτη φορά φέτος, στις προϋποθέσεις υποβολής βουλευτικής υποψηφιότητας περιελήφθη και η κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών. Η προϋπόθεση αυτή δεν αφορά τους εν ενεργεία βουλευτές που επιδιώκουν την επανεκλογή τους.
Το σύνθημα που κυριαρχεί ενόψει εκλογών στα επίσημα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είναι «Απογοητεύσατε τον εχθρό», όπου «εχθρός» νοούνται οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ευρώπη και οι σουνιτικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου.
Το Ιράν δέχεται ασφυκτικές εξωτερικές πιέσεις προκειμένου να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο οι Αρχές διατείνονται ότι έχει μόνο ειρηνικές εφαρμογές, ενώ η Δύση υποστηρίζει ότι έχει σκοπό να δώσει στο Ιράν την τεχνική δυνατότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων. Οι κλιμακούμενες απειλές εναντίον του Ιράν τα τελευταία χρόνια είναι ώς ένα βαθμό υπεύθυνες στο να σαρωθεί το μεταρρυθμιστικό, διαλλακτικό προς τη Δύση στρατόπεδο, τουλάχιστον τόσο όσο και η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων της «πράσινης» αντιπολίτευσης το καλοκαίρι του 2009.
Συνεχίζοντας την εκστρατεία τους στο ίδιο μοτίβο, οι πυλώνες του ισλαμικού καθεστώτος προτρέπουν τον πληθυσμό να προσέλθει στις κάλπες, καθώς το ποσοστό συμμετοχής αποτελεί ένδειξη της νομιμοποίησης ή μη του καθεστώτος στις συνειδήσεις των 48 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.