Οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στα σύνορα θα αντιμετωπίζεται ως νόμιμος στόχος A.P., AFP, ΑΠΕ
ΑΓΚΥΡΑ. Ηλεκτρισμένη παραμένει η ατμόσφαιρα στην ανατολική Μεσόγειο στον απόηχο της κατάρριψης του τουρκικού αναγνωριστικού αεριωθούμενου τύπου RF-4 την περασμένη Παρασκευή, με την Αγκυρα να προειδοποιεί τη Συρία ότι στο εξής οποιαδήποτε στρατιωτική δραστηριότητα επιθετικού χαρακτήρα από πλευράς των δυνάμεων του καθεστώς Ασαντ κοντά στα σύνορα των δύο χωρών θα αντιμετωπίζεται ως νόμιμος στρατιωτικός στόχος.
Την ίδια στιγμή και ενώ το ΝΑΤΟ, το οποίο συνεδρίασε εκτάκτως χθες κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αγκυρας, καταδίκασε μεν την κατάρριψη του RF-4, αποφεύγοντας ωστόσο να κάνει την παραμικρή αναφορά σε ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση επέβαλε νέες κυρώσεις σε βάρος του συριακού καθεστώτος. Στον 16ο κατά σειρά κύκλο κυρώσεων κατά του καθεστώτος συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η απαγόρευση κάθε συναλλαγής με τη Διεθνή Ισλαμική Τράπεζα της Συρίας και την Εθνική Εταιρεία Διανομής Πετρελαίου.
«Η ορθολογική μας απάντηση στην κατάρριψη ενός άοπλου αναγνωριστικού αεριωθούμενου δεν πρέπει να εκληφθεί ως αδυναμία», τόνισε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πάντως σημείωσε ότι πρόκειται για ξεκάθαρα επιθετική ενέργεια που δεν θα μείνει αναπάντητη. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ «ανοιχτή και κοντινή απειλή» για την ασφάλεια της Τουρκίας. «Ως εκ τούτου, κάθε Σύρος στρατιώτης ή όχημα που έρχεται κοντά στα τουρκικά σύνορα θα θεωρείται στο εξής απειλή και θα αντιμετωπίζεται αναλόγως», κατέληξε ο ίδιος. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι το RF-4 κατερρίφθη 13 ναυτικά μίλια από τη συριακή ακτή και σε διεθνή εναέριο χώρο. Το συριακό καθεστώς, παρά ταύτα, επιμένει ότι το τουρκικό αεροσκάφος κατερρίφθη από αντιαεροπορικό πολυβόλο, το βεληνεκές του οποίου δεν ξεπερνάει τα δύο ναυτικά μίλια. Οι Σύροι δε υπογραμμίζουν ότι τα σημάδια από τα πυρά του αντιαεροπορικού πολυβόλου είναι ορατά στα συντρίμμια του RF-4 που παραδόθηκαν την Κυριακή στους Τούρκους. Επισημαίνεται, ακόμα, ότι προ δύο εβδομάδων ο διευθυντής της ρωσικής οπλοβιομηχανίας, Rosoboronexport, Ανατόλι Ισάικιν είχε προειδοποιήσει ότι τα αμυντικά συστήματα που πουλήθηκαν πρόσφατα στη Συρία μπορούν να καταρρίψουν υπερσύγχρονα αεροπλάνα και να βυθίσουν μεγάλα πλοία. «Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά όσοι σχεδιάζουν να επιτεθούν στη Συρία θα πρέπει να το λάβουν υπ' όψιν τους», είχε δηλώσει ο κ. Ισάικιν.
Στο μεταξύ, με την υποστήριξη της κυβέρνησης Ερντογάν, οι Σύροι αντάρτες που εδρεύουν στη νότια Τουρκία μεταλλάσσονται με αργούς, αλλά σταθερούς ρυθμούς σε μια υπολογίσιμη δύναμη. Σύμφωνα με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», τις τελευταίες εβδομάδες καταβάλλεται μια συντονισμένη προσπάθεια να λειτουργήσουν ενιαία η πολιτική ηγεσία της συριακής αντιπολίτευσης, οι ομάδες των ανταρτών και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου, όχι μόνο να επικρατήσουν στον πόλεμο με τις δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ, αλλά και να μπορέσουν να αναλάβουν άμεσα τη διακυβέρνηση της χώρας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, άλλωστε, ο επικεφαλής της δύναμης των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας πως η δράση των ανταρτών γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική.
Τέλος, σφοδρές μάχες αναφέρονταν χθες στα προάστια της Δαμασκού και πιο συγκεκριμένα κοντά σε βάση της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς του προέδρου Ασαντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.