Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Ταλαντεύεται η Μόσχα για τον Ασαντ

Η τύχη του Σύρου προέδρου πρέπει να αποφασιστεί από τον συριακό λαό, δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ
Reuters, A.P.
Ενώ η Τουρκία άρχισε χθες να αναπτύσσει στρατεύματα στα σύνορα με τη Συρία και οι αντικαθεστωτικοί πραγματοποίησαν θεαματική βομβιστική επίθεση στο κεντρικό δικαστήριο της Δαμασκού, η Ρωσία, ο πιο στενός στρατιωτικός και πολιτικός σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης, εμφανίζει σημάδια ταλάντευσης ως προς τη μοίρα του πανταχόθεν βαλλόμενου προέδρου Ασαντ.
Με δηλώσεις του από τη Μόσχα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει στην αυριανή διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη για το συριακό πρόβλημα με στόχο την υλοποίηση του ειρηνευτικού σχεδίου του Κόφι Ανάν, πρώην γ.γ. του ΟΗΕ, και την έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των πλευρών που αντιπροσωπεύουν το συριακό έθνος, συμπολιτευόμενων και αντιπολιτευόμενων. Τόνισε ότι ουδείς δικαιούται να προκαθορίσει το αποτέλεσμα της διάσκεψης.
«Δεν θα δεχθούμε οποιαδήποτε εξωτερική ανάμειξη ή επιβολή συνταγών», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, για να προσθέσει: «Αυτό ισχύει και για την τύχη του Μπασάρ αλ Ασαντ, η οποία πρέπει να αποφασιστεί από τον ίδιο τον συριακό λαό». Δυτικοί διπλωμάτες εκτιμούσαν ότι η τοποθέτηση Λαβρόφ ανοίγει τον δρόμο για να δεχθεί τελικά η Ρωσία την απομάκρυνση του Ασαντ από την εξουσία εφόσον συμφωνήσουν σ’ αυτό όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Υπό αυτό το πρίσμα, κρίσιμη διαγράφεται η σημερινή συνάντηση του Λαβρόφ με την Αμερικανίδα ομόλογό του Χίλαρι Κλίντον στην Αγία Πετρούπολη, προτού οι δύο ΥΠΕΞ αναχωρήσουν για τη Γενεύη.
Στην αυριανή διάσκεψη, ο Κόφι Ανάν θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τη συνέχιση της ειρηνευτικής του πρωτοβουλίας με στόχο τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι τόσο του καθεστώτος Ασαντ όσο και της συριακής αντιπολίτευσης. Διπλωματικές πηγές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών εκμυστηρεύονταν ότι η εισήγηση του Ανάν δεν κάνει λόγο για απομάκρυνση του Ασαντ, αν και σημειώνει ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η συμμετοχή στην προσωρινή κυβέρνηση προσωπικοτήτων που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητά της.
Η προοπτική παραμονής του Ασαντ στην προεδρία κατά τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας βρίσκει διαμετρικά αντίθετη τη συριακή αντιπολίτευση. «Δεν θέλουμε μεταβατική κυβέρνηση, εκτός αν στελεχωθεί από τα στρατιωτικά μας συμβούλια – ο κόσμος όλος συνωμοτεί εναντίον της συριακής επανάστασης», δήλωσε στο Ρόιτερς στέλεχος της αντιπολίτευσης στη Δαμασκό. Πρόσθετη αιτία τριβών στη Γενεύη θα αποτελέσει το ενδεχόμενο συμμετοχής του Ιράν στην ειρηνευτική διαδικασία. Ο Κόφι Ανάν είχε προτείνει δημοσίως τη συμμετοχή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κάτι που απέκλεισαν οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία. Τον αποκλεισμό του Ιράν αποδοκίμασε ο Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη αποτελεί «ισχυρό παίκτη στην περιοχή».
Στο μεταξύ, δύο τουρκικές στρατιωτικές αυτοκινητοπομπές, που μετέφεραν στρατιώτες και συστοιχίες αντιαεροπορικών πυραύλων, μετακινήθηκαν προς τα σύνορα με τη Συρία, στο πλαίσιο των ενισχυμένων μέτρων εθνικής ασφάλειας που έλαβε η κυβέρνηση Ερντογάν ύστερα από την κατάρριψη τουρκικού F4 από τη συριακή αεράμυνα, στις 22 Ιουνίου. Τέλος, αίσθηση προκάλεσε η ισχυρή έκρηξη στο κεντρικό δικαστικό συγκρότημα της Δαμασκού ύστερα από βομβιστική επίθεση του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.