Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ασκήσεις ισορροπίας στην Αίγυπτο



ΑΠΕ, Reuters
ΚΑΪΡΟ. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονταν χθες οι άτυπες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υποστηριζόμενου από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα νεοεκλεγέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι και του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που ασκεί τη διακυβέρνηση της χώρας από την κατάρρευση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Πηγές προσκείμενες στη Μουσουλμανική Αδελφότητα ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που προβλέπει ότι το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο θα διατηρήσει τον έλεγχο του προϋπολογισμού για τα σώματα ασφαλείας, αλλά δεν θα αναμειχθεί στη διαδικασία διορισμού των μελών του συμβουλίου που θα αναλάβει τη συγγραφή του νέου Συντάγματος.
Οι στρατηγοί φέρονται να διεμήνυσαν ότι θα παραιτηθούν του δικαιώματος βέτο στη σύνθεση του συμβουλίου, υπό τον όρο ότι δέκα εκ των ισλαμιστών που προορίζονται γι’ αυτό θα αντικατασταθούν από τεχνοκράτες. Ο έλεγχος των υπουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών θα περάσει στα χέρια της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ενώ ο στρατός θα επανδρώσει με τεχνοκράτες τα Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Χθες, ο κ. Μόρσι ανακοίνωσε ότι επιθυμεί τεχνοκράτη ευρείας αποδοχής στην πρωθυπουργία.
Ενδεικτική των ασκήσεων λεπτής ισορροπίας είναι και η απόφαση χθες των δικαστικών αρχών να ακυρώσουν μεν το διάταγμα βάσει του οποίου ο στρατός μπορούσε να συλλαμβάνει πολίτες, αλλά να αναβάλουν για τις 7 Ιουλίου απόφαση σχετικά με τη νομιμότητα της διάλυσης της Βουλής από το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.