Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

«Ολική επαναφορά» Πούτιν – Ρωσίας στη διεθνή σκηνή

Τα καυτά ζητήματα της Συρίας και του Ιράν μονοπώλησαν τις επαφές σε Ευρώπη και Κίνα
Του ανταποκριτή μας στη Μοσχα Αχιλλεα Πατσουκα
Αν πράγματι η καλή ημέρα από το πρωί φαίνεται, τότε η στρατηγική ρότα στην οποία επιλέγει να θέσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας διεφάνη την περασμένη εβδομάδα. Στις πρώτες επισκέψεις που πραγματοποίησε εκτός συνόρων ύστερα από την επιστροφή του στο Κρεμλίνο, σε Πεκίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Μινσκ, άφησε αποτύπωμα πως προχώρησε σε «ολική επαναφορά της Μόσχας» στη διεθνή σκηνή.
Ρώσοι δημοσιογράφοι που καλύπτουν χρόνια το διπλωματικό ρεπορτάζ και ακολούθησαν τον Πούτιν στα ταξίδια, έμειναν με μια κοινή αίσθηση. Πως ο Ρώσος πρόεδρος και η Ρωσία επέστρεψαν στο 2008. Με τη μεγάλη διαφορά πως η εικόνα που εξέπεμπε ο Πούτιν «προς τα έξω» παρέπεμπε σε... ντοπαρισμένο αθλητή. Στην κορυφή των επαφών που είχε σε Ευρώπη και Κίνα βρέθηκαν τα «καυτά» ζητήματα της Συρίας και του Ιράν. Σε όλους τους τόνους επανέλαβε ότι είναι αντίθετος σε οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, ενώ στη συνάντηση που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μαχμούντ Αχμεντινετζάντ υποστήριξε πως η Μόσχα τάσσεται υπέρ του δικαιώματος της Τεχεράνης να αναπτύξει πυρηνική ενέργεια, αλλά μόνο για ειρηνικούς σκοπούς.
H ειδοποιός διαφορά είναι, πως –επιθυμώντας να υπογραμμίσει την αποφασιστική ισχύ που έχει η στήριξή του προς την Τεχεράνη και τη Δαμασκό– σε αυτά τα ζητήματα υπάρχει πλήρης ταύτιση με την Κίνα. Το επιστέγασμα της συμμαχίας των δύο υπερδυνάμεων είναι ο ρόλος τον οποίον επιθυμεί να προσδώσει, «από αύριο κιόλας», ο Πούτιν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Οπως αποκάλυψε, στο άμεσο μέλλον ο Οργανισμός θα μετέχει με πιο δυναμικό τρόπο σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση της διεθνούς τρομοκρατίας και της παραγωγής ναρκωτικών (Αφγανιστάν, Πακιστάν).
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο, εξετάστηκε η προοπτική να βρεθεί τρόπος προκειμένου η Μόσχα να αναστείλει μονομερώς το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Τεχεράνη. Εξαιτίας του γεγονότος πως η στήριξη προς την Τεχεράνη ελλοχεύει πολλούς κινδύνους, ιδιαιτέρως στο εσωτερικό της Ρωσίας, το προσεχές διάστημα ο Ρώσος πρόεδρος θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ.
Σε περίπτωση πολέμου
Στο ερώτημα που ουδείς αυτή τη στιγμή μπορεί να απαντήσει, ούτε ίσως και ο ίδιος ο Πούτιν, είναι τι θα πράξει η Μόσχα σε περίπτωση που κάποια ή κάποιες χώρες μεμονωμένα και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιχειρήσουν να επιτεθούν στην Τεχεράνη ή τη Δαμασκό. Ολα τα δεδομένα συνηγορούν ότι αυτή τη χρονική στιγμή η Ρωσία δεν είναι έτοιμη να μπει σε τέτοιες περιπέτειες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που έστω και σιωπηλώς παραδέχονται πως τυχόν πόλεμος στο Ιράν και στη Συρία θα φέρει πολλά κέρδη στα ρωσικά ταμεία, εξαιτίας της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Στις επαφές που είχε με την Αγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, εξήγησε ότι δίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις της χώρας του με την Ε.Ε., λέγοντάς τους πως η οικονομική κρίση αποτελεί ευκαιρία για να έλθουν πιο κοντά.
Ακολουθώντας πιστά τη σημασία που εδώ και χρόνια δίδει στον ρόλο των ομάδων πίσω από τις επιτυχίες του, έτσι και τώρα, η εξωτερική πολιτική της Ρωσίας θα καθορίζεται αυστηρά από μια μικρή ομάδα, η οποία απαρτίζεται από τον ίδιο, τον ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, τον διευθυντή του διπλωματικού του γραφείου Γιούρι Ουσακόφ και τον εκπρόσωπό του Ντμίτρι Πεσκόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.