Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Ανακοίνωση Τουρκικού ΥΠΕΞ για την κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους από την Συρία.


H υπ. αρ.. 173 ανακοίνωση της Δ/νσης Πληροφοριών του Τ/ΥΠΕΞ από 24/6/2012  έχει ως εξής:
// Μετά την πτώση στα χωρικά ύδατα της Συρίας μη οπλισμένου αεροσκάφους μας τύπου RF-4 , ενώ εκτελούσε πτήση δοκιμής και εκπαίδευσης, στις 22 Ιουνίου 2012 στις 11:58 σε απόσταση 13 μιλίων από την Λατάκεια, αφού κτυπήθηκε από την Συρία στον διεθνή εναέριο χώρο, χθες  (23/6) επιδόθηκε Νότα από την Τουρκία στο Γενικό Προξενείο της Συρίας στην Κων/λη με την οποία γνωστοποιήθηκε πως είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι το αεροπλάνο μας καταρρίφθηκε χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε προειδοποίηση και ότι η ευθύνη για την επίθεση αυτή αναλογεί πλήρως στην πλευρά της Συρίας.
Στην Νότα επισημάνθηκε πως, αυτή η επιθετική ενέργεια που αντιτίθεται σε όλες τις αρχές καλής πρόθεσης και καλής γειτονίας, αποτελεί ξεκάθαρη και επικίνδυνη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η τουρκική κυβέρνηση διατηρεί όλα της τα δικαιώματα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο , αναφορικά με τους πιλότους μας που ακόμη δεν έχουν βρεθεί, καθώς επίσης και για το αεροσκάφος μας και σε ότι  αφορά για τα μέτρα έναντι του συμβάντος και τα βήματα που θα γίνουν στο χρόνο και στην βάση που θα καθοριστεί από πλευράς μας.
Ο αξιότιμος Υπουργός μας από χθες πραγματοποιεί μια σειρά τηλεφωνικών  επικοινωνιών με σκοπό να μοιραστεί με τους ομολόγους του τις πληροφορίες αναφορικά με το γεγονός, καθώς επίσης και με τις προέχουσες οργανώσεις  της διεθνούς κοινότητας, όπου αναφέρει τις αξιολογήσεις μας σχετικά με το θέμα.
Από την άλλη πλευρά , πραγματοποιήθηκε σήμερα ( χθες) στο Υπουργείο μας σειρά ενημερωτικών συσκέψεων με σκοπό την ενημέρωση των Πρέσβεων και των Στρατιωτικών Ακολούθων που βρίσκονται στην Άγκυρα, καθώς και η αναφορά  των αξιολογήσεων μας σχετικά με το θέμα.
Για το συμβάν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες από  την Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας  στο ΝΑΤΟ για να κληθεί σε σύσκεψη εντός της προσεχούς εβδομάδος ( εντός αυτής της εβδομάδας) στο πλαίσιο του 4ου άρθρου της  Βορειοατλαντικής Συμφωνίας το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ  με σκοπό την ενημέρωση.
Σχετικά με το συμβάν αποστέλλεται ταυτόχρονα  από μια επιστολή στον ΓΓ του ΟΗΕ και στον Πρόεδρο του ΣΑ του ΟΗΕ για να καταχωρηθούν στο επίπεδο του ΟΗΕ οι απόψεις και οι αντιδράσεις μας.
Η Τουρκία θα συμπεριφερθεί διατηρώντας όλα τα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο έναντι αυτής της επιθετικής ενέργειας  κατά αεροσκάφους μας που βρισκόταν στα διεθνή ύδατα χωρίς όπλα και θα λάβει με αποφασιστικότητα όλα τα απαιτούμενα μέτρα έναντι τούτου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.