Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

ΟΟΣΑ: Λιγότεροι μετανάστες στην Ευρώπη λόγω κρίσης



Η οικονομική κρίση έχει επιβραδύνει τη ροή των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει αυξήσει το αίσθημα δυσφορίας των πολιτών απέναντι στους μετανάστες στις χώρες όπου παρατηρούνται αυξημένα ποσοστά ανεργίας, όπως αναφέρει μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για τη μετανάστευση το 2012 η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
«Ο ευαίσθητος χαρακτήρας που έχουν τα ζητήματα της μετανάστευσης για την κοινή γνώμη, την ώρα που τα ποσοστά ανεργίας παραμένουν υψηλά, ώθησαν πολλές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν πιο περιοριστικές μεταναστευτικές πολιτικές», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
«Η ύφεση σημαίνει λιγότερη μετανάστευση, ενώ αυξάνεται και η ανεργία των μεταναστών, γεγονός που προκαλεί προβλήματα όσον αφορά την ενσωμάτωσή τους», σημείωσε ο ευρωπαίος Επίτροπος Εργασίας Λάζλο Άντορ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που διοργάνωσε ο ΟΟΣΑ από κοινού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
«Η πολιτική συζήτηση, που μολύνεται από μια ξενοφοβική ρητορική, δεν βοηθά να αντιστραφεί αυτή η τάση», κατήγγειλε η Σεσίλια Μάλμστρεμ, η ευρωπαία Επίτροπος Αρμόδια για Εσωτερικές Υποθέσεις.
«Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της κρίσης είναι οι νέοι άνδρες μετανάστες χωρίς προσόντα», υπογράμμισε ο Άνχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.
Η έκθεση του οργανισμού υπογραμμίζει εξάλλου ότι μέχρι το 2015 «η μετανάστευση με τα σημερινά ποσοστά δεν θα αρκεί για να συντηρηθεί ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας σε πολλές χώρες του ΟΟΣΑ, κυρίως στην ΕΕ».
Ο ΟΟΣΑ βασίζει την έκθεσή της στα στοιχεία του 2010, στα οποία σημειώνεται μείωση 2,5% στο ποσοστό μόνιμης μετανάστευσης προς χώρες του οργανισμού.
Την ίδια χρονιά η μετανάστευση προς τις ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε κατά 3% και κατά 8% προς τις ΗΠΑ.
«Όμως τα εθνικά στοιχεία για το 2011 δείχνουν ότι η ροή των μεταναστών προς την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τη Νέα Ζηλανδία σημειώνει εκ νέου αύξηση, όπως και στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, με εξαίρεση την Ιταλία, την Ισπανία και τη Σουηδία», επισημαίνεται στην έκθεση.
Την ίδια ώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στην Ευρώπη ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι εγκαταλείπουν τις χώρες τους, κυρίως από την Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιρλανδία, αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Στην Ισπανία το 2011 καταγράφηκαν περισσότερες αναχωρήσεις απ' ότι αφίξεις, τόσο Ισπανών όσο και αλλοδαπών που είχαν μεταναστεύσει στη χώρα. Πάντως η πλειονότητα των αναχωρήσεων αφορούσε αλλοδαπούς που επέστρεφαν στη χώρα τους.
Η Ιρλανδία έχει δει τον πληθυσμό της να μειώνεται σταδιακά από το 2009 με περισσότερους από 40.000 Ιρλανδούς να φεύγουν από τη χώρα τους στο διάστημα μεταξύ του Απριλίου του 2010 και του Απριλίου του 2011.
Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφηκε «μικρή αύξηση στις αναχωρήσεις από την Ιταλία και την Ελλάδα», με εξαίρεση αυτές προς τη Γερμανία, στην οποία το 2011 παρατηρήθηκε αύξηση 80% στους μετανάστες από την Ελλάδα.
«Παρόλα αυτά, ο αριθμός είναι οριακά μεγαλύτερος σε σχέση με αυτόν που είχε καταγραφεί πριν η Ελλάδα ενταχθεί στην ευρωζώνη», αναφέρει η έκθεση του ΟΟΣΑ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.