Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Το συριακό καθεστώς χάνει τον έλεγχο της χώρας, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μπογκντάνοφ

Το συριακό καθεστώς χάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας, δηλώνει ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών.
Το συριακό καθεστώς χάνει «όλο και περισσότερο» τον έλεγχο της χώρας δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, εκτιμώντας ότι μια νίκη της αντιπολίτευσης στη Συρία δεν μπορεί να αποκλειστεί.
"Πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα κατά μέτωπο. Το καθεστώς και η κυβέρνηση στη Συρία χάνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο της χώρας». Κατά συνέπεια «μια νίκη της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αποκλειστεί», διευκρίνισε.
Είναι η πρώτη φορά που Ρώσος υψηλόβαθμος αξιωματούχος αναγνωρίζει κατά τόσο σαφή τρόπο μια πιθανή νίκη των αντιτιθέμενων δυνάμεων στο καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, του οποίου η Μόσχα είναι ένας από τους τελευταίους υποστηρικτές.
"Τουλάχιστον η Μόσχα θα επιμείνει στην εφαρμογή της ανακοίνωσης της Γενεύης και να επιδιωχθεί μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση», υπογράμμισε, αναφερόμενος στη συμφωνία για τις αρχές μιας πολιτικής μετάβασης στη Συρία που υιοθετήθηκε στις 30 Ιουνίου στη Γενεύη από την Ομάδα δράσης για τη Συρία.
Ο Μπογκντάνοφ είπε επίσης ότι η αναγνώριση αυτή την εβδομάδα του νέου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης από τις ΗΠΑ δεν έκανε τίποτε άλλο παρά να ενθαρρύνει τους πολέμιους του καθεστώτος.
"Η αναγνώριση της αντιπολίτευσης, η εκπαίδευση μαχητών ανταρτών και τα όπλα που φθάνουν από το εξωτερικό ενθαρρύνουν την αντιπολίτευση», δήλωσε ο Μπογκντάνοφ τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.
Ο ειδικός απεσταλμένος του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή πρόσθεσε ότι η Μόσχα επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την απομάκρυνση των Ρώσων πολιτών από τη Συρία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων Ιτάρ Τας και Ρία. «Εξετάζουμε μια ενδεχόμενη απομάκρυνση των ρώσων πολιτών. Έχουμε σχέδιο κινητοποίησης και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πού βρίσκονται πολίτες μας στη Συρία», δήλωσε.
Χθες Τετάρτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «στοιχηματίζουν σε μια νίκη δια των όπλων» του νέου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης μετά την αναγνώρισή της από την Ουάσινγκτον ως «νόμιμη αντιπρόσωπο του συριακού λαού».
Η Ρωσία συνεχίζει να ζητεί τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ των αντίπαλων πλευρών στη Συρία για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση, ενώ παράλληλα πωλεί όπλα στη Δαμασκό και δηλώνει ότι δεν είναι συνήγορος του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, όπως είπε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία στις 3 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.