Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Εισβολή ανταρτών σε βάση δυτικά του Χαλεπίου



A.P., Reuters, AFP
ΒHΡYΤΟΣ. Πραγματοποιώντας επίδειξη ισχύος, ισλαμιστές αντάρτες κατέλαβαν τμήμα μεγάλης βάσης του συριακού στρατού δυτικά του Χαλεπίου, γεγονός που εντείνει την ανησυχία στη Δύση όσον αφορά την επόμενη μέρα της κατάρρευσης του καθεστώτος Aσαντ. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μαχητές των εξτρεμιστικών ομάδων «Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα», «Συμβούλιο των Μουτζαχεντίν Σούρα» και «Μουχαριτζίν» εισήλθαν το βράδυ της Κυριακής στο εσωτερικό της βάσης «Σεΐχ Σουλεϊμάν» έπειτα από πολιορκία αρκετών εβδομάδων. Δημοσιογράφος του γαλλικού ειδησεογραφικού πρακτορείου AFP, που παρακολούθησε τις τελευταίες ώρες της μάχης, από την πλευρά του, ανέφερε την παρουσία μεγάλου αριθμού μαχητών από την κεντρική Ασία και άλλες αραβικές χώρες. Οι αντάρτες φέρονται να αιχμαλώτισαν επτά στρατιώτες, ενώ περισσότεροι από 140 κατόρθωσαν να διαφύγουν σε παραπλήσιο στρατόπεδο των κυβερνητικών δυνάμεων. Επισημαίνεται ότι στα μέσα της περασμένης εβδομάδας Αμερικανοί αξιωματούχοι έκαναν λόγο περί ειλημμένης απόφασης του Λευκού Οίκου να κατατάξει την ομάδα «Τζαμπχάτ Αλ Νούσρα», η οποία συνδέεται με την Αλ Κάιντα, στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Στο μεταξύ και ενώ η Γερμανία απέλασε τέσσερις υπαλλήλους της συριακής πρεσβείας στο Βερολίνο, η Ρωσία επανέλαβε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε παρέμβαση ξένης δύναμης στη διαμόρφωση του πολιτικού μέλλοντος της Συρίας. «Οι θεμελιώδεις αποφάσεις για την αναδιαμόρφωση του πολιτικού συστήματος της Συρίας πρέπει να ληφθούν από τους ίδιους τους Σύρους δίχως εξωτερικές παρεμβάσεις ή προσπάθειες επιβολής έτοιμων συνταγών κοινωνικοπολιτικής ανάπτυξης», τονίζεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.