Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι ισλαμιστές κέρδισαν πάλι τη μάχη



Αποχή και πόλωση σκιάζουν την επικράτηση του «ναι» στο δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα
A.P., Reuters
Πρώτα ήρθε το δημοψήφισμα για αναθεώρηση του Συντάγματος, το 2011. Ακολούθησαν οι βουλευτικές εκλογές, στα τέλη του ίδιου χρόνου. Υστερα ήρθαν οι προεδρικές εκλογές του Μαΐου του 2012. Κάθε φορά που οι Αιγύπτιοι προσέρχονταν στις κάλπες, μετά την ανατροπή του απολυταρχικού καθεστώτος Μουμπάρακ, οι ισλαμιστές κέρδιζαν, εύκολα ή δύσκολα, την αναμέτρηση. Ο κανόνας επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά με το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, που ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, αφού προηγουμένως έφερε την Αίγυπτο στο χείλος της εμφύλιας σύρραξης.
Σύμφωνα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, τη μεγαλύτερη πολιτική οργάνωση της χώρας, από την οποία προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, το «ναι» επικράτησε στο δημοψήφισμα της 15ης και της 22ας Δεκεμβρίου με ποσοστό 64%. Μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων, που αναμενόταν χθες βράδυ, ο Μόρσι επρόκειτο να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προβλέπεται να πραγματοποιηθούν μέσα στους δύο πρώτους μήνες του 2013. Εάν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και οι σκληροπυρηνικοί «σαλαφιστές» σύμμαχοί τους επιβεβαιώσουν και πάλι την οργανωτική τους υπεροχή έναντι της κοσμικής αντιπολίτευσης, η περιπετειώδης μεταπολίτευση, που διαρκεί ήδη δύο χρόνια, θα κλείσει, αναδεικνύοντας το πολιτικό Ισλάμ σε ηγεμονική δύναμη της νέας Αιγύπτου. Πρόκειται, ωστόσο, για ένα πολύ μεγάλο «αν». Η μάχη του δημοψηφίσματος κερδήθηκε με μεγάλες απώλειες για τον Μόρσι και το κόμμα του. Η προσέλευση στις κάλπες περιορίστηκε στο εντυπωσιακά μικρό ποσοστό του 34%, που σημαίνει ότι μόνο ένας στους πέντε Αιγυπτίους υποστήριξε ενεργητικά το νέο Σύνταγμα, το οποίο χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως βήμα προς τον εξισλαμισμό της χώρας. Στελέχη της αντιπολίτευσης διατύπωσαν καταγγελίες για παρατυπίες και νοθεία - καταγγελίες τις οποίες εξέταζαν χθες το απόγευμα όργανα της Δικαιοσύνης, που έχουν έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Μόρσι το τελευταίο διάστημα.
Το κυριότερο, μέσα από τη μάχη του δημοψηφίσματος, που πυροδότησε μεγάλες διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στους δρόμους όλων των μεγάλων πόλεων, η μέχρι πρότινος διασπασμένη αντιπολίτευση κατόρθωσε για πρώτη φορά να συσπειρωθεί στο νεοπαγές Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας. Την Κυριακή, το Μέτωπο της αντιπολίτευσης ανακοίνωσε ότι θα μετεξελιχθεί σε ενιαίο πολιτικό κόμμα, κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει τη δυναμική των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.
«Το δημοψήφισμα δεν ήταν το τέλος της παρτίδας. Ηταν μόνο μια μάχη στον μακρύ αγώνα για το μέλλον της Αιγύπτου», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μετώπου, μετά τη δημοσιοποίηση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων. «Δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει η ταυτότητα της Αιγύπτου, ούτε να πάμε πίσω, στην εποχή της τυραννίας», προσθέτουν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, στους κόλπους της οποίας συσπειρώνονται φιλελεύθεροι, αριστεροί, νασεριστές και το σύνολο της ισχυρής χριστιανικής μειονότητας.
Η κατάσταση περιπλέκεται από την κακή πορεία της αιγυπτιακής οικονομίας, η οποία υφίσταται τις συνέπειες από την πολιτική αναταραχή της τελευταίας διετίας. Ο τουρισμός συρρικνώθηκε και τα συναλλαγματικά αποθέματα υποδιπλασιάστηκαν, αναγκάζοντας τον Μόρσι να αυξήσει τους φόρους και να ζητήσει δανειακή βοήθεια 4,8 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ. Για να την εξασφαλίσει, θα χρειαστεί να λάβει επώδυνα για τα λαϊκά στρώματα μέτρα, όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων σε βασικά είδη, κάτι που απειλεί να εξασθενίσει την κοινωνική βάση των ισλαμιστών και να κατεβάσει και πάλι τον κόσμο στους δρόμους. Ολα δείχνουν ότι το 2013 θα είναι για την Αίγυπτο όχι λιγότερο περιπετειώδες από το 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.