Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Δεν έχει μεταβάλει τη θέση της για τη Συρία, δηλώνει η Ρωσία

Η Μόσχα δηλώνει ότι δεν έχει μεταβάλει τη θέση της για τη Συρία. Ο πρόεδρος Άσαντ δεν έχει πολλές πιθανότητες να παραμείνει στην εξουσία, λέει Δανός στρατηγός
Η Ρωσία δεν μετέβαλε ούτε και θα μεταβάλει την πολιτική της για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών παίρνοντας αποστάσεις από τον απεσταλμένο του Κρεμλίνου για τη Μέση Ανατολή Μιχαήλ Μπογκντάνοφ ο οποίος δήλωσε χθες ότι το συριακό καθεστώς «χάνει όλο και περισσότερο» τον έλεγχο της χώρας και ότι δεν αποκλείει νίκη των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ.
"Η ρωσική θέση για τη Συρία είναι και θα παραμείνει αμετάβλητη», τόνισε ο Αλεξάντρ Λουκάτσεβιτς.
Για τα χθεσινά σχόλια του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ εξέφρασε ικανοποίηση η Ουάσινγκτον, όπου η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι η Ρωσία «τελικά αφυπνίστηκε και βλέπει την πραγματικότητα».
Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Μπογκντάνοφ επανέλαβε μόνο τη θέση της χώρας για τη Συρία. Η Μόσχα θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία στη βάση της συμφωνίας που υπήρχε σε μια διεθνή σύνοδο στη Γενεύη νωρίτερα φέτος, η οποία θέτει τις αρχές για μια πολιτική μετάβαση της εξουσίας στη Συρία.
"Θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι (ο Μπαγκντάνοφ) δεν έχει κάνει καμία δήλωση ούτε έχει δώσει συνέντευξη Τύπου τις τελευταίες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκάτσεβιτς.
Πρόσθεσε ότι ο Μπογκντάνοφ μίλησε χθες για το θέμα αυτό σε μια συνεδρίαση της υπηρεσίας Δημοσίων Υποθέσεων της Ρωσίας αλλά «επανέλαβε εκ νέου τη ρωσική θέση για την απουσία εναλλακτικής λύσης για μια πολιτική λύση στη Συρία».
Οι συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι δηλώσεις αυτές του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών -ο οποίος μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστός για τις βαρύγδουπες δηλώσεις του- παραμένουν ασαφείς. Δεν είναι σαφές κυρίως αν ο διπλωμάτης γνώριζε ότι οι δηλώσεις του καταγράφονταν από τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Παράλληλα σήμερα ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ για τη Συρία δήλωσε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ δεν έχει πολλές πιθανότητες να μπορεί να παραμείνει στην εξουσία.
"Ίσως πείτε ότι εγώ μπορεί να υποθέτω ότι ο Άσαντ θα εξαφανιστεί. Τείνω να πιστεύω ότι αυτό πράγματι συμβαίνει», είπε ο Δανός στρατηγός Κνουντ Μπάρτελς έπειτα από συνάντηση στη Μόσχα, απαντώντας σε ερώτηση για τη σύγκρουση στη Συρία, αρνούμενος να δώσει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση του Άσαντ.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.