Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Τουρκία: Εισαγγελείς ερευνούν, για πιθανές δολοφονίες, τους θανάτους του Οζάλ και άλλων τριών αξιωματούχων

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ερευνούν τους θανάτους μιας σειράς δημόσιων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην προέδρου Τουργκούτ Οζάλ, καθώς διατυπώνονται υπόνοιες ότι ενδέχεται να δολοφονήθηκαν από το λεγόμενο «βαθύ κράτος».
Οι εισαγγελείς της πόλης Μαλάτια, στην ανατολική Τουρκία, που εξετάζουν το θάνατο ενός συνταγματάρχη το 1994 --επισήμως αυτοκτόνησε αλλά υπάρχουν υποψίες ότι έπεσε θύμα δολοφονικής ενέργειας-- ζήτησαν να λάβουν τους επίσημους φακέλους που αφορούν το θάνατο του Οζάλ και άλλων τριών προσώπων, σύμφωνα με την εφημερίδα Habertürk.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο πρώην πρόεδρος και οι άλλοι τρεις αξιωματούχοι να μπήκαν στο στόχαστρο με αφορμή τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό της σύγκρουσης του τουρκικού κράτους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) που είχε πάρει τα όπλα από το 1984.
Από τη νεκροτομή που διενεργήθηκε την Τρίτη στη σορό του Οζάλ εντοπίστηκαν ίχνη δηλητηρίου. Ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου του παραμένουν αδιευκρίνιστα.
«Κατά την άποψή μου, η έκθεση του ιατροδικαστικού ινστιτούτου δεν εξάλειψε τις υποψίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ, λέγοντας ότι η έρευνα συνεχίζεται. «Αν υπάρχει δηλητήριο στο σώμα του, από πού προήλθε;», πρόσθεσε.
Από καιρό κυκλοφορούσαν φήμες ότι ο Οζάλ, ο οποίος πέθανε το 1993 σε ηλικία 65 ετών από καρδιακή ανεπάρκεια, στην πραγματικότητα είχε δολοφονηθεί από το λεγόμενο «βαθύ κράτος», μια «οργάνωση» εντός του τουρκικού κατεστημένου στην οποία αξιωματικοί του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας συνεργάζονταν και δολοπλοκούσαν με εγκληματικά στοιχεία.
Η κατάσταση της υγείας του Οζάλ ήταν κακή για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από το θάνατό του. Το 1987 μάλιστα είχε υποβληθεί σε τριπλό μπαϊπάς στις ΗΠΑ ενώ το 1988 επέζησε από μια απόπειρα δολοφονίας.
Οι εισαγγελείς της Μαλάτια ερευνούν μεταξύ άλλων το θάνατο του στρατηγού Εσρέφ Μπιτλίς, αρχηγού της χωροφυλακής ο οποίος σκοτώθηκε όταν το μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε συνετρίβη τον Φεβρουάριο του 1993 λίγα λεπτά μετά την απογείωσή του. Η ίδια υπόθεση εξετάζεται ταυτόχρονα και από τις εισαγγελικές αρχές της Άγκυρας γιατί διατυπώθηκαν υποψίες ότι η πτώση του αεροπλάνου πιθανόν να οφειλόταν σε σαμποτάζ.
Υπό έρευνα βρίσκονται ακόμη οι θάνατοι του υπουργού Οικονομικών και συμβούλου του Οζάλ Αντνάν Καχβετσί, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1993 και του Μπαχτιγιάρ Αϊντίν, αρχηγού της χωροφυλακής του Ντιγιάρμπακιρ, τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιά. Η δολοφονία του τελευταίου αποδόθηκε από τις αρχές στο PKK.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.