Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

Τουρκία: Δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποδεικνύουν δηλητηρίαση του Τ. Οζάλ, λένε εισαγγελείς

Η αυτοψία στο λείψανο του Οζάλ δεν οδήγησε στην εύρεση στοιχείων που να καταδεικνύουν ότι δηλητηριάστηκε, λένε εισαγγελείς.
Η νεκροψία στο λείψανο του πρώην προέδρου της Τουρκίας Τουργκούτ Οζάλ, το οποίο είχε εκταφεί με εισαγγελική εντολή, δεν οδήγησε στην εύρεση κάποιου στοιχείου που να αποδεικνύει ότι δηλητηριάστηκε, πάντως οι έρευνες θα συνεχιστούν, σύμφωνα με εισαγγελείς.
Υπήρχαν εδώ και καιρό φήμες ότι ο Οζάλ, ο οποίος πέθανε από ανακοπή καρδιάς το 1993 σε ηλικία 65 ετών, δολοφονήθηκε από ανθρώπους του λεγόμενου «βαθέως κράτους» -- ενός σκιώδους μηχανισμού που δρα στο περιθώριο των κρατικών θεσμών ως και σήμερα. Ο Οζάλ, που ανέλαβε να κυβερνήσει την μεταβατική περίοδο μετά τη στρατιωτική χούντα του 1980, είχε εξοργίσει ορισμένους με τις προσπάθειές του να τερματίσει την εξέγερση των Κούρδων αυτονομιστών και είχε γλιτώσει από μια απόπειρα δολοφονίας του το 1988.
Η εισαγγελία συνόψισε την έκθεση του ινστιτούτου ιατροδικαστικής την οποία παρέλαβε αυτήν την εβδομάδα αναφέροντας πως η ακριβής αιτία θανάτου δεν μπορούσε να διαπιστωθεί, διότι δεν είχε γίνει νεκροψία-νεκροτομή αμέσως μετά το θάνατο του Οζάλ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε μέσα ενημέρωσης, στο λείψανο του Οζάλ, το οποίο είχε εκταφεί τον Οκτώβριο στο πλαίσιο μιας έρευνας σε εξέλιξη, βρέθηκαν ίχνη εντομοκτόνων, παρασιτοκτόνων και ραδιενεργών στοιχείων, όμως οι εισαγγελείς διευκρίνισαν πως τα επίπεδα των τοξινών ήταν φυσιολογικά.
«Τα επίπεδα βαρέων μετάλλων που εντοπίστηκαν στην αυτοψία αντιστοιχούν προς αυτά του γενικού πληθυσμού», ανέφερε η εισαγγελία αργά χθες, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα παρασιτοκτόνων στο λείψανο θα κρίνονταν επίσης φυσιολογικά την περίοδο που ο Οζάλ ήταν ζωντανός.
Η έρευνα για το θάνατο του Οζάλ θα συνεχιστεί βάσει άλλων ευρημάτων και στοιχείων, προσέθεσε.
Παρά το αποτέλεσμα της αυτοψίας, οι θεωρίες συνωμοσίας για τους θανάτους διαφόρων προσωπικοτήτων της δημόσιας ζωής στις αρχές της δεκαετίας του 1990 μοιάζει πιθανό να επιμείνουν.
Οι εισαγγελείς στην Μαλάτεια, στην ανατολική Τουρκία, έχουν διευρύνει την έρευνά τους για το θάνατο ενός συνταγματάρχη το 1994 που είχε καταγραφεί ως αυτοκτονία, αλλά υπάρχουν υποψίες πως ήταν δολοφονία, κι έχουν ζητήσει τους κρατικούς φακέλους για το θάνατο του Οζάλ και άλλων τριών προσώπων της δημόσιας ζωής, ανέφερε ένα δημοσίευμα αυτήν την εβδομάδα.
Εισαγγελείς θεωρούν ότι μπορεί τα πρόσωπα αυτά να δολοφονήθηκαν λόγω των προσπαθειών τους να τερματιστεί η σύγκρουση με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), το οποίο πήρε τα όπλα το 1984.
Ο Οζάλ, οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις του οποίου θεωρείται ότι συνέβαλαν στην διαμόρφωση της σύγχρονης Τουρκίας, είχε άσχημη κατάσταση υγείας πριν από το θάνατό του. Αφού είχε υποβληθεί σε επέμβαση τριπλού μπαϊπάς στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1987 συνέχιζε ένα εξοντωτικό πρόγραμμα ενώ παρέμενε υπέρβαρος.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.