Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Ενταση στη δίκη Εργκένεκον



Τελευταία στιγμή προστέθηκαν δύο συμπληρωματικές κατηγορίες, πέρα από τις υπάρχουσες 20
Reuters
ΣΙΛΙΒΡΙ. Ο πρώην διοικητής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Ιλκέρ Μπασμπούγ, βγήκε χθες εξοργισμένος από την αίθουσα του δικαστηρίου, μετά την απόφαση της τελευταίας στιγμής για προσθήκη δύο συμπληρωματικών κατηγοριών στο κατηγορητήριο. Ο στρατηγός Μπασμπούγ είναι ο γνωστότερος από τους 275 στρατιωτικούς, ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που κατηγορούνται ότι έλαβαν μέρος στη σκιώδη συνωμοσία Εργκένεκον για την ανατροπή της κυβέρνησης του Ταγίπ Ερντογάν.
Εξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, στις φυλακές του Σιλιβρί, υπέρμαχοι του κοσμικού κράτους διαδήλωναν καταγγέλλοντας τη δίκη ως απόπειρα της ισλαμιστικής κυβέρνησης του Ερντογάν να πνίξει τις αμφισβητήσεις. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση χημικών και κλομπ προκειμένου να κρατήσουν το πλήθος πίσω από τους μεταλλικούς φράκτες.
Η έξοδος του Μπασμπούγ είναι μια ένδειξη της οργής της στρατιωτικής και κοσμικής ελίτ απέναντι στη μεταχείριση που της επεφύλαξε η κυβέρνηση Ερντογάν.
Η δίκη διακόπηκε κατ’ επανάληψη, καθώς οι συνήγοροι υπεράσπισης διαμαρτύρονταν επειδή δεν τους επετράπη να υποβάλουν ένσταση. Χθες αναμενόταν η αγόρευση των εισαγγελέων, αλλά ο πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε να αναγνωστούν δύο συμπληρωματικές κατηγορίες, πέρα από τις 20 που ήδη έχουν ενσωματωθεί στην υπόθεση.
«Αυτά τα δικαστήρια είναι σαν τις ρώσικες κούκλες», είπε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP Ουμούτ Οράν. «Μπορεί να φαίνεται ότι είναι διαφορετικές υποθέσεις σε διαφορετικά δικαστήρια, αλλά είναι όλα τα ίδια. Εκπληρώνουν την ίδια πολιτική αποστολή». Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν περίπου 50 βουλευτές, η πλειοψηφία από το CHP, καθώς και 200 συνήγοροι.
Από τους 275 κατηγορουμένους, οι 66 είναι προφυλακισμένοι, μεταξύ αυτών δύο βουλευτές του CHP και ο ηγέτης μικρού αριστερού κόμματος. Οι κατηγορίες αφορούν την ενορχήστρωση πράξεων πολιτικής βίας, δολοφονιών και βομβιστικών επιθέσεων, καθώς και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν.
«Η Τουρκία είναι και θα μείνει κοσμική», «Το ΑΚΡ (το κόμμα του Ερντογάν) πρέπει να λογοδοτήσει», «Ολοι μαζί ενάντια στον φασισμό», ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ κάποιοι διαδηλωτές ύψωναν πορτρέτα του Κεμάλ Ατατούρκ.
«Πετάξατε στη φυλακή δημοσιογράφους, επιστήμονες, τους πάντες. Δημιουργήσατε στρατόπεδα συγκέντρωσης τον 21ο αιώνα», είπε τη Δευτέρα στη Bουλή ο αρχηγός του CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναφέροντας ότι ο πληθυσμός των τουρκικών φυλακών έχει φθάσει σήμερα τα 125.000 άτομα, από 59.000 το 2002.
Ο Ερντογάν, που παραμένει κυρίαρχος της τουρκικής πολιτικής ζωής, απαντά κατηγορώντας τους αντιπάλους του ότι υποσκάπτουν τα θεμέλια της δημοκρατίας.
«Ας έρθουν πρώτα να εξηγήσουν τον δικό τους ρόλο στις παρεμβάσεις, στην υποστήριξη πραξικοπημάτων» είπε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στο βαθύ κράτος της Τουρκίας. «Δεκαετίες τώρα σπαταλάμε δυνάμεις σε τεχνητές διαφωνίες, φανταστικούς φόβους και παρανοϊκές ανησυχίες ότι “το κοσμικό κράτος διαλύεται” “ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός έρχεται”», είπε ο Ερντογάν.
Καθυστέρηση
Η δίκη για την υπόθεση Εργκένεκον διαρκεί τέσσερα χρόνια. Η τελική αγόρευση του εισαγγελέα αναμενόταν σήμερα, αλλά η προσθήκη δύο συμπληρωματικών κατηγοριών καθυστερεί τη διαδικασία. Θα ακολουθήσει η τελική απολογία των κατηγορουμένων, διαδικασία η οποία, δεδομένου του αριθμού τους, αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.