Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Παλαιστινιακά Εδάφη: Οι Παλαιστίνιοι επιδιώκουν την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων





Οι Παλαιστίνιοι θέλουν να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν οι αποτελματωμένες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, δήλωσε ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ σήμερα.
Ο Ερεκάτ δήλωσε στο ραδιόφωνο Φωνή της Παλαιστίνης ότι μια κοινή παλαιστινιακή-αραβική αντιπροσωπεία πρόκειται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Κίνα και την Βρετανία τον επόμενο μήνα στο πλαίσιο της προώθησης μιας νέας πρωτοβουλίας για την επανέναρξη των συνομιλιών μέσα σε έξι μήνες.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς εξήρε την απόφαση, λέγοντας ότι δίνει ώθηση στις ειρηνευτικές προσπάθειες.
Η πρωτοβουλία αυτή είναι η πρώτη αφού οι Παλαιστίνιοι έλαβαν καθεστώς κράτους παρατηρητή-μη μέλους στα Ηνωμένα Έθνη τον προηγούμενο μήνα, κάτι το οποίο στην πράξη σηματοδότησε την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.
Αντίθετα, εξοργισμένη από αυτήν την κίνηση, την οποία αποκάλεσε μονομερή, η κυβέρνηση του Ισραήλ ανακοίνωσε σχεδιασμούς για την επέκταση των οικισμών εποίκων σε μια περιοχή της Δυτικής Όχθης ενώ δεν απέδωσε φόρους που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστίνιων.
Οι ισραηλινοπαλαιστινιακές συνομιλίες έχουν παγώσει από τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν το Ισραήλ είχε απορρίψει το παλαιστινιακό αίτημα να παραταθεί κατά ένα 10μηνο το μορατόριο στην ανέγερση οικιών για εποίκους.
Οι προσπάθειες να ξαναρχίσουν έκτοτε οι συνομιλίες απέτυχαν• οι Παλαιστίνιοι επιμένουν ότι για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει πάγωμα των εποικισμών στην Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ το Ισραήλ επιμένει πως δεν αποδέχεται όρους για την επανέναρξή τους.
Ακόμη κι αν γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ η παλαιστινιακή πρωτοβουλία είναι απίθανο οι συνομιλίες να αρχίσουν ξανά σύντομα. Στο Ισραήλ διεξάγονται βουλευτικές εκλογές την 22α Ιανουαρίου και είναι αμφίβολο ότι θα έχει αναλάβει καθήκοντα μια νέα κυβέρνηση πριν από τα μέσα του Φεβρουαρίου.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.