Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Να τερματισθούν τα προνόμια των Τουρκοκυπρίων


 Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Σε ποιο άλλο κράτος του πλανήτη οι αποσχισθέντες πολίτες απολαμβάνουν προνομιακής μεταχείρισης;
Ποιος πρόσφερε τα τελευταία υπερπρονόμια -επιδόματα, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.α.- στους Τουρκοκυπρίους; Ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Την περίοδο που ακολούθησε την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, από τον κυπριακό Ελληνισμό. Βαλλόμενος μανιωδώς έξωθεν, από τους Αγγλοαμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και στην Κύπρο, από τον Δημοκρατικό Συναγερμό και ενώ οργίαζε η τουρκική προπαγάνδα, ο τότε Πρόεδρος, προσπάθησε να κατευνάσει τις πιέσεις που δεχόταν ο ίδιος και η Κυπριακή Δημοκρατία, με την παροχή υπερπρονομίων στους Τουρκοκυπρίους. Με στόχο να καταδείξει ότι το κυπριακό κράτος δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, και το "όχι" των Ελληνοκυπρίων δεν σήμαινε απόρριψη της λύσης και εγκατάλειψη των Τουρκοκυπρίων.
Η χειρονομία εκείνη του Τάσσου Παπαδόπουλου, χαιρετίστηκε και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό από τα πολιτικά μας κόμματα. Μόνο υπό τα τότε δεδομένα μπορεί να κριθεί, αν εκείνη η ενέργεια ήταν ορθή ή λανθασμένη. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι συνέχισε μια σχιζοφρενική τακτική και πολιτική, η οποία καθιστούσε τους Τουρκοκυπρίους προνομιούχους πολίτες ενός κράτους, το οποίο, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν αναγνώριζε ως νόμιμο!
Αυτή είναι η παράλογη πλευρά της όλης πολιτικής που ακολουθήθηκε. Και επανειλημμένα, όταν ετίθετο θέμα Τουρκοκυπρίων, η στήλη αυτή έθετε προς τους πολιτικούς μας το καίριο ερώτημα: Ποίο κράτος σε ολόκληρο τον πλανήτη γη, αντιμετωπίζει τους κατοίκους ενός αποσχισθέντος τμήματός του, ως ισότιμους πολίτες του, τους παρέχει όχι απλώς ίσα δικαιώματα, αλλά και υπερπρονόμια έναντι των νομίμων κατοίκων του; Και μάλιστα χωρίς να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, όπως οι υπόλοιποι πολίτες, έναντι του κράτους; Και γιατί η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων να επιθυμεί επανένωση, όταν καρπούται τα ωφελήματα από τέσσερα χρηματοκιβώτια; Εκείνα, δηλαδή, της Τουρκίας, του ψευδοκράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ουδείς απάντησε σε αυτά τα καίρια ερωτήματα.
Παρά ταύτα, και επειδή επικράτησε η άποψη ότι και οι Τουρκοκύπριοι είναι θύματα της Τουρκίας και της κατοχής της, ότι δεν πρέπει να αφεθούν στις αγκάλες της Άγκυρας, και επειδή η απομόνωσή τους δυνατόν να οδηγούσε σε ενίσχυση της διχοτομικής τάσης μέσα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπερίσχυσε τελικά αυτό που ισχύει σήμερα. Οι Τουρκοκύπριοι να έχουν αναδειχθεί σε υπερπρονομιούχους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όταν μάλιστα δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αλλά οι καιροί αλλάζουν. Πριν από μερικά χρόνια είχαμε -ή διατηρούσαμε την ψευδαίσθηση πως είχαμε- λεφτά για πέταμα σε πλουσιόπαροχα επιδόματα τόσο προς τους Ελληνοκυπρίους, όσο και προς τους Τουρκοκυπρίους και τους αλλοδαπούς.
Σήμερα, όμως, έχουμε μόνο τη μιζέρια μας και τα άδεια ταμεία μας. Σήμερα είναι εδώ η Τρόικα. Και όταν το κράτος υποχρεώνεται να τερματίζει επιδόματα στη μάνα, στους ανάπηρους και σε όλες τις ευπαθείς τάξεις, δεν μπορεί να συνεχίζει την παροχή επιδομάτων και τη διατήρηση των υπερπρονομίων, σε Τουρκοκυπρίους.
Όλα, λοιπόν, κομμένα. Ορθά ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το ΔΗΚΟ κατέθεσαν σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή για τερματισμό της ευνοιοκρατικής μεταχείρισης των Τουρκοκυπρίων και των αλλοδαπών. Όσα η Τρόικα αποφάσισε για τους Ελληνοκυπρίους πολίτες, να ισχύσουν και για τους Τουρκοκυπρίους και τους αλλοδαπούς. Όσοι δικαιούνται, στη βάση των κριτηρίων που αποφασίστηκαν, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παροχή επιδομάτων, να τα πάρουν. Εφόσον, βεβαίως, αποδειχθεί ότι εκπληρώνουν και τις υποχρεώσεις τους προς το κράτος. Καταβάλλουν εισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πληρώνουν Φόρο Εισοδήματος και γενικά ενεργούν όπως οι Ελληνοκύπριοι.
Η ταυτότητα και το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία κατέχουν, δεν τους προσφέρουν μόνο δικαιώματα. Επιβάλλουν και υποχρεώσεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.