Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Η Παρκ πρόεδρος της Νότιας Κορέας


AFP, Reuters
ΣΕΟΥΛ. Η 60χρονη Παρκ Γκουν Χι εξελέγη χθες πρόεδρος της Νότιας Κορέας σε μια εκλογική αναμέτρηση που συγκλόνισε τη χώρα. Παρά τη θερμοκρασία των -10 βαθμών Κελσίου, η προσέλευση στις κάλπες έφθασε το 75%, αντί 63% προ πενταετίας.
Η Παρκ, κόρη του επί 18 χρόνια δικτάτορα Παρκ Τσουνγκ Χι, εξελέγη με ποσοστό 51,6% αντί 48% του αντιπάλου της, προοδευτικού Μουν Τζάε Ιν (αποτελέσματα με καταμετρημένο το 90% των ψήφων). Ο Μουν, πρώην ακτιβιστής υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυλακισθείς από τη δικτατορία του Παρκ, είχε υπολογίσει ότι η κινητοποίηση των νέων ψηφοφόρων θα έπρεπε να ωθήσει τη συμμετοχή στο 77% προκειμένου να εκλεγεί.
Και οι δύο υποψήφιοι αποστασιοποιήθηκαν από τις πολιτικές τού εν ενεργεία προέδρου Λι Μιουγκ Μπακ, με την Παρκ να επαγγέλλεται «οικονομικό εκδημοκρατισμό». Η Παρκ, που έχει ζητήσει δημοσίως συγγνώμη για τα εγκλήματα της δικτατορίας και έχει εισηγηθεί νόμο για την αποκατάσταση των θυμάτων, χαρακτήρισε τη νίκη της «νίκη της καρδιάς του λαού μας, που επιθυμεί την ανάταξη της οικονομίας». Τόσο η Παρκ όσο και ο Μουν κατήγγειλαν στην εκστρατεία τους το διευρυνόμενο χάσμα πλούσιων και φτωχών, ενώ αμφότεροι υποσχέθηκαν πιο συγκαταβατικές πολιτικές απέναντι στη Βόρεια Κορέα. Η εκλογή γυναίκας προέδρου αποτελεί ιστορική καμπή για την ανδροκρατούμενη κορεατική κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.