Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΗΠΑ: «Σιγή» στο Ίντερνετ από το λόμπι των όπλων

Το πανίσχυρο λόμπι των όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σιγήσει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης στο Ίντερνετ μετά την τραγωδία στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ, όπου η μαζική δολοφονία 20 παιδιών επανέφερε τη συζήτηση για τον έλεγχο των όπλων στη χώρα.
Η σελίδα στο Facebook της National Rifle Association (NRA), που καυχιόταν την περασμένη εβδομάδα στο Twitter ότι έχει 1,7 εκατομμύριο «like», απουσίαζε χθες από το Ιντερνετ.
Η NRA, ένα από τα λόμπι των όπλων με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Ουάσινγκτον, δεν εκπροσωπείται πλέον στο Ιντερνετ παρά μέσω λίγων σελίδων φίλων και ειδικευμένων ομάδων.
Ο κύριος λογαριασμός της NRA στο Twitter, με 63.800 «followers» είναι επίσης σιωπηλός μετά το τελευταίο μήνυμα της περασμένης Παρασκευής σχετικό με τα δώρα της περιόδου των γιορτών.
Το λόμπι φαίνεται ότι προσπαθεί να αποφύγει τη συζήτηση στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, εξηγεί το τεχνολογικό περιοδικό AdWeek στο Ιντερνετ, το πρώτο το οποίο αντελήφθη τη σιωπή του NRA.
Το Facebook και το Twitter έχουν κατακλυσθεί από συζητήσεις σχετικά με το «αν οι πολιτικοί θα πρέπει να νομοθετήσουν σε ομοσπονδιακό επίπεδο για τον έλεγχο της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με το AdWeek, τα σχόλια είναι πολιτικού χαρακτήρα, αστεϊσμοί ή ευθέως απειλητικά.
Η σφαγή των παιδιών και των εκπαιδευτικών στο δημοτικό σχολείο του Κονέκτικατ επανέφερε τη συζήτηση για το θέμα της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, ενώ πληθύνονται οι εκκλήσεις για την σκλήρυνση της νομοθεσίας.
Η δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φάινστάιν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προτείνει, αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα του νέου Κονγκρέσου στις αρχές Ιανουαρίου, νόμο για την απαγόρευση των αυτόματων όπλων.
Η απαγόρευσή τους είχε εφαρμοσθεί με νόμο που είχε υπογράψει το 1994 ο Μπιλ Κλίντον. Η ισχύς του όμως έληξε το 2004 και έκτοτε δεν ανανεώθηκε. Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε εκφράσει την πρόθεση της επανενεργοποίησής του κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2008, έκτοτε όμως δεν επανήλθε.
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, υποστηρικτής της επιβολής αυστηρού ελέγχου επί της οπλοκατοχής ζήτησε επίσης τη λήψη άμεσα μέτρων. «Είναι καιρός για τον πρόεδρο να τεθεί επικεφαλής και να ηγηθεί. Και να πει στη χώρα τι πρέπει να γίνει», είπε.
Το δικαίωμα της οπλοκατοχής είναι εγγεγραμμένο στη δεύτερη τροπολογία του αμερικανικού συντάγματος και το υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια το πανίσχυρο λόμπι των όπλων. Η άσκηση του δικαιώματος αυτού σκοτώνει 31.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.