Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Tραγικό τέλος για δέκα κορίτσια στο Aφγανιστάν


ΑΠΕ, A. P., Reuters
ΚΑΜΠΟΥΛ. Τραγικό θάνατο από έκρηξη νάρκης βρήκαν δέκα μικρά κορίτσια, ηλικίας εννέα έως έντεκα ετών, στην επαρχία Νανγκαρχάρ του ανατολικού Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η τραγωδία σημειώθηκε στην περιοχή Τσαπρεχάρ όταν ένα από τα κορίτσια, τα οποία πιθανόν να μάζευαν ξύλα, έπεσε πάνω στη νάρκη με μια αξίνα. «Μια παλιά νάρκη από την εποχή του πολέμου κατά των σοβιετικών δυνάμεων εξερράγη σκοτώνοντας δέκα κοριτσάκια και τραυματίζοντας άλλα δύο», δήλωσε ο κυβερνήτης της Τσαπρεχάρ, Μοχάμεντ Σεντίκ Νταουλατζάι.
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της επαρχίας Νανγκαρχάρ, Αχμάντ Ζία Αμπντουλζάι, υποστήριξε ότι τα κορίτσια σκοτώθηκαν από βόμβα που είχαν τοποθετήσει σε πλευρά του δρόμου οι «εχ θροί του Αφγανιστάν», όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι Αρχές τους Ταλιμπάν. Οι Ταλιμπάν, πάντως, ανέλαβαν την ευθύνη για τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας σε κτίριο εταιρείας αμερικανικών συμφερόντων στην Καμπούλ. «Βομβιστής αυτοκτονίας που επέβαινε σε παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο επιτέθηκε σε αμερικανική εταιρεία που ειδικεύεται στον τομέα της ασφάλειας», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλά Μουχατζίντ. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι δεκαπέντε τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων δύο ξένοι υπήκοοι, από την επίθεση στα γραφεία της Contrack International Inc. Βάσει τις σχετικής ανακοίνωσης, μόλις δύο από τους τραυματίες είναι ξένοι υπήκοοι. Η συγκεκριμένη εταιρεία έχει αναλάβει την κατασκευή συστημάτων αποθήκευσης καυσίμων σε στρατιωτικές βάσεις ανά τη χώρα.
Στο μεταξύ, αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης αναμένονται να συναντηθούν αύριο και την Παρασκευή με αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν και της Βόρειας Συμμαχίας στο Παρίσι. Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς, «οι συμμετέχοντες στη συνάντηση δεν θα διαπραγματευτούν, απλώς θα συζητήσουν για το μέλλον του Αφγανιστάν». Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Γαλλία δεν θα έχει καμία άμεση συμμετοχή στη διαδικασία, πλην όμως, διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι θα είναι παρούσα στις συζητήσεις. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση στην οποία θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι της επίσημης κυβέρνησης, μέλη των Ταλιμπάν και στελέχη της Βόρειας Συμμαχίας. Ο κ. Φαμπιούς επεσήμανε ότι ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι έχει δώσει το «πράσινο φως»  για τη συνάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.