«Οδικός Χάρτης για την Ειρήνη» με την ενθάρρυνση της ΔύσηςAFP, Reuters
ΚΑΜΠΟΥΛ. Την επαύριο της 11ης Σεπτεμβρίου 2011, η Αμερική του Τζορτζ Μπους ξεκίνησε τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» από το Αφγανιστάν, εκδιώκοντας τους Ταλιμπάν, που είχαν μετατρέψει τη χώρα σε ορμητήριο της Αλ Κάιντα. Εντεκα χρόνια αργότερα, κι ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρηση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ, το 2014, η κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι προσφέρεται να μοιραστεί την εξουσία με τους φανατικούς ισλαμιστές, προκειμένου να αποφύγει έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων έδωσε χθες στη δημοσιότητα τον «οδικό χάρτη για την ειρήνη», τον οποίο φέρεται να έχει καταρτίσει η κυβέρνηση της Καμπούλ, με αποδέκτες τους Ταλιμπάν, τη Χιζμπ ε Ισλάμι και άλλες ένοπλες οργανώσεις. Η κεντρική ιδέα είναι να μετατραπούν οι εν λόγω οργανώσεις σε νόμιμα πολιτικά κόμματα, που θα διεκδικήσουν την εξουσία μέσω της εκλογικής οδού.
Το φιλόδοξο σχέδιο του Καρζάι αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από πολλούς αναλυτές. «Ο λεγόμενος οδικός χάρτης είναι πολύ ιδεαλιστικός», υποστηρίζει ο Αμπντούλ Ουαχίντ Γουάφα, από το Πανεπιστήμιο της Καμπούλ, θεωρώντας ότι δεν έχει ρεαλιστικές ελπίδες επιτυχίας. Σε αρκετές δυτικές πρωτεύουσες διατυπώνεται η ανησυχία ότι, ακόμη κι αν το αμφιλεγόμενο σχέδιο υλοποιηθεί, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες σε ό,τι αφορά θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, στο όνομα των οποίων δικαιολογήθηκε η πολύχρονη στρατιωτική παρέμβαση της Δύσης.
Οπως και να έχουν τα πράγματα, φαίνεται ότι η πρωτοβουλία του Καρζάι έχει εξασφαλίσει την έγκριση ή τουλάχιστον την ανοχή των ισχυρότερων κρατών του ΝΑΤΟ. Τον περασμένο Μάρτιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν στο Κατάρ απευθείας συνομιλίες με τους Ταλιμπάν, προσφέροντας ως δέλεαρ την υπό όρους απελευθέρωση ορισμένων στελεχών τους που κρατούνται στο Γκουαντάναμο. Αν και ο πρώτος γύρος των συνομιλιών δεν καρποφόρησε, η Ουάσιγκτον άφησε ανοιχτό το παράθυρο για την επανάληψή τους εν ευθέτω χρόνω.
Τις προσεχείς ημέρες, δύο ανώτατα στελέχη των Ταλιμπάν θα πάρουν μέρος σε ανεπίσημες, κεκλεισμένων των θυρών, συνομιλίες με εκπροσώπους της αφγανικής κυβέρνησης και ομάδων της αντιπολίτευσης, όπως η Βόρεια Συμμαχία, στο Παρίσι. Οι συνομιλίες διεξάγονται υπό την αιγίδα μη κυβερνητικής οργάνωσης, με ενθάρρυνση από το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών. Προκειμένου να διευκολύνει τη συμμετοχή των Ταλιμπάν σε παρόμοιες συναντήσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ύστερα από πρόταση των ΗΠΑ, αποφάσισε προχθές το βράδυ να άρει την απαγόρευση μετακίνησης μελών της οργάνωσης που βρίσκονται στη μαύρη λίστα του οργανισμού.
Κατάπαυση πυρός
Το ειρηνευτικό σχέδιο προβλέπει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Στη συνέχεια, θα ανοίξει ο δρόμος για τον διορισμό στελεχών των Ταλιμπάν σε θέσεις κυβερνητών, ιδίως στις νότιες και ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου βρίσκονται τα βασικά τους προπύργια.
Η προοπτική επανόδου των Ταλιμπάν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, ιδίως στις βόρειες και δυτικές επαρχίες του Αφγανιστάν. Στις εν λόγω περιοχές βρίσκονται τα βασικά ορμητήρια της Βόρειας Συμμαχίας, η οποία εκδίωξε τους Ταλιμπάν από την εξουσία το 2011. Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι στις περιοχές αυτές οι πολίτες σπεύδουν με πυρετώδεις ρυθμούς να εξοπλισθούν, καθώς προεξοφλούν ότι μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, το 2014, θα συμβεί ό,τι συνέβη και μετά την αποχώρηση των Σοβιετικών εισβολέων, το 1989: ένας γενικευμένος εμφύλιος πόλεμος όλων εναντίον όλων, με το ενδιαφέρον των μεγάλων δυνάμεων της διεθνούς κοινότητας να έχει πλέον εκμηδενιστεί. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.