Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Συρία: Εγκατέλειψαν τον καταυλισμό Παλαιστινίων 100.000 πρόσφυγες

Περίπου 100.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τον καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων Γιαρμούκ στη Δαμασκό μετά τις πρόσφατες συγκρούσεις μεταξύ των υποστηρικτών και των αντιπάλων του καθεστώτος, δήλωσε σήμερα στην Γενεύη μια αξιωματούχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για την παροχή βοήθειας προς τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
«Οι άνθρωποι αυτοί εξακολουθούν να φεύγουν μαζικά», δήλωσε η Λίσα Γκίλιαν, αναπληρωτής επικεφαλής του προσωπικού της υπηρεσίας αυτής του ΟΗΕ, η οποία συμμετείχε σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις ανάγκες του ΟΗΕ για τη Συρία το 2013.
Ο καταυλισμός του Γιαρμούκ στέγαζε κάποτε 150.000 Παλαιστίνιους. Όμως μετά «τα γεγονότα στον Γιαρμούκ», τα «δύο τρίτα μπορεί να έχουν φύγει», εξήγησε η Γκίλιαν. Η ίδια επισήμανε πάντως ότι ο αριθμός των 100.000 αποτελεί μια εκτίμηση κατά προσέγγιση.
Περίπου 3.000 από αυτούς έχουν περάσει ή πρόκειται να διασχίσουν τα σύνορα του Λιβάνου, ενώ άλλοι 2.000 άνθρωποι πιθανώς να τους ακολουθήσουν, διευκρίνισε επίσης.
Άλλοι έχουν καταφύγει σε σχολεία ή στα γραφεία της UNRWA. Όμως για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών ο ΟΗΕ δεν έχει νέα για την τύχη τους. «Δεν ξέρουμε πού βρίσκονται», δήλωσε η αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Χθες Τρίτη, πολλές επιδρομές είχαν ως στόχο τον καταυλισμό του Γιαρμούκ, ενώ μάχες και βομβαρδισμοί έλαβαν χώρα στην κοντινή συνοικία της Τανταμούν, καθώς και σε άλλες φτωχές συνοικίες στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στο μεταξύ πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό δήλωσαν ότι ο Σύρος υπουργός Εσωτερικών Μοχάμαντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ έφτασε σήμερα στο Λίβανο για ιατρική θεραπεία, μια εβδομάδα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο υπουργείο του στο κέντρο της Δαμασκού.
Δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την κατάστασή του, είπαν όμως ότι δεν είναι κρίσιμη. Σύροι αντάρτες δήλωσαν χθες Τρίτη ότι ο Σάαρ τραυματίστηκε σοβαρά την περασμένη Τετάρτη, όταν ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο και δύο άλλοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εξερράγησαν στην κύρια πύλη του υπουργείου Εσωτερικών, σκοτώνοντας ένα μέλος του κοινοβουλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.