AFP, Reuters
ΚΑΪΡΟ. Η παραίτηση του γενικού εισαγγελέα της Αιγύπτου, υπό το βάρος των πιέσεων των αντιπάλων του στο δικαστικό σώμα, αποτέλεσε μεν πλήγμα για τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος τον είχε διορίσει, δεν κατέστη όμως αρκετή να κατευνάσει τα πνεύματα στη χώρα. Ο μεγαλύτερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Μέτωπο Σωτηρίας, κάλεσε χθες τους οπαδούς του σε νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ και γύρω από το προεδρικό μέγαρο κατά του «άκυρου προσχεδίου Συντάγματος». Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος του δημοψηφίσματος για το προσχέδιο Συντάγματος, το οποίο υπερψηφίστηκε -σύμφωνα με τα επίσημα Μέσα- σε ποσοστό 57%. Ωστόσο, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία. «Κάτω το Σύνταγμα της Αδελφότητας» επισήμανε σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο και σε άλλη «Κάτω το Σύνταγμα της τυραννίας». Παράλληλα, πολλοί από τους 21.000 δικαστές της Αιγύπτου κατηγορούν τον Μόρσι ότι προσπαθεί να υποβαθμίσει την ανεξαρτησία τους. Τη Δευτέρα, το Κρατικό Συμβούλιο Δικαστών, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκονται σχεδόν χίλιοι κορυφαίοι δικαστικοί, ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τον έλεγχο του δεύτερου γύρου. Το ίδιο έπραξαν 12.000 δικαστικοί στον πρώτο γύρο.
Από την άλλη πλευρά, το στρατόπεδο του Μόρσι αντιτείνει ότι το νέο Σύνταγμα είναι απαραίτητο για να επέλθει σταθερότητα στη χώρα, μετά μήνες ταραχών που ακολούθησαν την ανατροπή του Μουμπάρακ. Για την αντιπολίτευση, ωστόσο, είναι ένα κείμενο γραμμένο από τους ισλαμιστές, το οποίο περιορίζει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά αυτά των γυναικών και βάζει τα θεμέλια για μια πορεία προς την υιοθέτηση της ισλαμικής σαρία. |
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.