Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Επίσκεψη Ομπάμα στη Μόσχα παρά το τεταμένο κλίμα


Reuters
ΜΟΣΧΑ. Η πρόσφατη διπλωματική ένταση στις σχέσεις Λευκού Οίκου - Κρεμλίνου, με αφορμή κυρίως την υπερψήφιση νόμου για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν φαίνεται ικανή να προκαλέσει αναβολή της ήδη συμφωνημένης επίσημης επίσκεψης του Μπαράκ Ομπάμα στη Μόσχα. Οπως, μάλιστα, αποκάλυψε χθες ο σύμβουλος για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ρωσικής προεδρίας, Γιούρι Ουσάκοφ, ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Μόσχα πιθανότατα εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον Αμερικανό ομόλογό του να επισκεφθεί τη Μόσχα αμέσως μετά τη νίκη του τελευταίου στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με αμερικανικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Ομπάμα είχε αποδεχθεί την πρόταση, πλην όμως μέχρι σήμερα δεν έχει συμφωνηθεί η ημερομηνία της επίσκεψης.
Τον περασμένο μήνα, πάντως, ο Πούτιν είχε εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια με αφορμή την επικύρωση από τον Λευκό Οίκο του νόμου Μαγκνίτσκι για την επιβολή οικονομικών και ταξιδιωτικών κυρώσεων σε Ρώσους αξιωματούχους που φέρονται να εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η υπόθεση σχετίζεται ως επί το πλείστον με τη δολοφονία σε ρωσική φυλακή του «δικηγόρου - πολέμιου» της διαφθοράς, Σεργκέι Μαγκνίτσκι, το 2009. Παρ’ όλα αυτά, και οι δύο ηγέτες έχουν κατ’ επανάληψη αναφερθεί στην ανάγκη άμεσης βελτίωσης των σχέσεων Ουάσιγκτον - Μόσχας.
«Οι Αμερικανοί δημιούργησαν μια μικρή κρίση άνευ λόγου, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη βελτίωση των μεταξύ μας σχέσεων», δήλωσε ο κ. Ουσάκοφ. «Αντί να προχωράμε μπροστά, τώρα πρέπει να αναλωθούμε σε διαβουλεύσεις έτσι ώστε να ξεπεραστεί και αυτή η κρίση», εξήγησε ο ίδιος.
Η αντίδραση
Ενδεικτική του κλίματος στις σχέσεις των δύο κρατών είναι και η πρόταση νόμου που κατατέθηκε προχθές στο ρωσικό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση της υιοθεσίας ανήλικων Ρώσων από Αμερικανούς. Πρόκειται για αντίδραση των Ρώσων στην επικύρωση του νόμου Μαγκνίτσκι από τον πρόεδρο Ομπάμα την περασμένη εβδομάδα, με την αρχική πρόταση να κάνει λόγο περί δημιουργίας «μαύρης λίστας» με τα ονόματα Αμερικανών που έχουν παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρώσων. Χθες, ωστόσο, τροποποιήθηκε ώστε να απαγορεύεται γενικώς η υιοθεσία μικρών Ρώσων από Αμερικανούς. Η πρόταση νόμου, όμως, δεν βρίσκει σύμφωνο τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος υποστήριξε πως πρόκειται για «μεγάλο λάθος», αν και δήλωσε πεπεισμένος ότι «εν τέλει οι βουλευτές θα κάνουν το σωστό». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Παιδείας και Επιστημών της Ρωσίας, Ντμίτρι Λιβάνοφ, ισχυρίστηκε πως η λογική του «οφθαλμόν αντί οφθαλμού είναι λανθασμένη διότι βλάπτει τα ορφανά που δεν μπορούν να βρουν θετούς γονείς στο εσωτερικό της χώρας». Στον αντίποδα, ο κ. Ουσάκοφ δήλωσε ότι κατανοεί την οργή των βουλευτών. «Τι περίμεναν οι Αμερικανοί; Οτι δεν θα υπάρξει αντίδραση για τον νόμο Μαγκνίτσκι; Προφανώς τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν το κλίμα», τόνισε.
Η ατζέντα της συνάντησης Ομπάμα - Πούτιν, εφόσον φυσικά πραγματοποιηθεί, θα περιλαμβάνει τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, την κρίση στη Μέση Ανατολή, τη διαδικασία ανοικοδόμησης κράτους στο Αφγανιστάν, το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και φυσικά το μείζον ζήτημα της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.