Reuters, A.P.
Ενώ ο στρατός των αντικαθεστωτικών ελέγχει μεγάλο μέρος της συριακής επικράτειας και οι φλόγες του εμφύλιου πολέμου κυκλώνουν τη Δαμασκό, ο πρόεδρος Μπασάρ Ασαντ εμφανίζεται ως καμένο χαρτί στα μάτια και του πιο ισχυρού συμμάχου του, της Ρωσίας. «Πρέπει κανείς να κοιτάζει τα γεγονότα κατάματα. Δυστυχώς, η νίκη της συριακής αντιπολίτευσης είναι ένα ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Προσέθεσε, δε, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να εκκενώσει την πρεσβεία και τα προξενεία της στη Συρία και να μεταφέρει με ασφάλεια τους Ρώσους πολίτες στην πατρίδα τους, αν χρειαστεί.
Τις εκτιμήσεις του Κρεμλίνου φαίνεται να συμμερίζεται η ηγεσία του ΝΑΤΟ. «Πιστεύω ότι το καθεστώς της Δαμασκού πλησιάζει στην κατάρρευση. Είναι πλέον ζήτημα χρόνου», δήλωσε στις Βρυξέλλες ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος κατήγγειλε ότι το τελευταίο διάστημα ο κυβερνητικός στρατός χρησιμοποιεί ρωσικής κατασκευής πυραύλους Σκουντ εναντίον των ανταρτών. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε, με ανακοίνωσή του, τον ισχυρισμό του Ράσμουσεν.
Από την πλευρά του, ο νέος πολιτικός ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν είναι πλέον αναγκαία μια στρατιωτική επέμβαση ξένων δυνάμεων για την ανατροπή του καθεστώτος. «Τώρα πια ο συριακός λαός δεν έχει τίποτα να χάσει», δήλωσε από το Μαρακές ο Μουάζ Αλχάτιμπ. «Δεν χρειάζεται πλέον την προστασία ξένων δυνάμεων. Η διεθνής κοινότητα ήταν ένας ναρκωμένος, σιωπηλός και βραδυκίνητος παρατηρητής, ενώ ο συριακός λαός μάτωνε και τα παιδιά του δολοφονούνταν επί 20 μήνες», δήλωσε ο Αλχάτιμπ στο πρακτορείο Reuters. Ο 52χρονος ηγέτης της Συριακής Εθνικής Συμμαχίας καταλόγισε ευθύνες στη διεθνή κοινότητα για την ενίσχυση ριζοσπαστικών ισλαμικών ρευμάτων στους κόλπους της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η εξέλιξη αυτή ευνοήθηκε από την αδράνεια των μεγάλων δυνάμεων.
Την αυτοπεποίθηση του Αλχάτιμπ και των συναγωνιστών του ενίσχυσε η διεθνής διάσκεψη στο Μαρόκο και κατέληξε στην αναγνώριση της Συμμαχίας ως νόμιμου εκπροσώπου του συριακού λαού από 114 κράτη, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και των 27 χωρών–μελών της Ε.Ε. Πάντως, ο Αλχάτιμπ άφησε ανοιχτό το παράθυρο μιας συναινετικής λύσης στη συριακή κρίση, εφόσον ο Ασαντ δεχθεί να εγκαταλείψει την εξουσία και τη χώρα του ή στην περίπτωση που ανατραπεί από κύκλους του ίδιου του καθεστώτος του.
Ενισχυμένη στο διπλωματικό επίπεδο, η ένοπλη αντιπολίτευση εντείνει τη στρατιωτική της εκστρατεία, με στόχο την άλωση της Δαμασκού, καθώς ήδη έχει εξασφαλίσει τον έλεγχο μιας μεγάλης, πρακτικά ενιαίας ζώνης, στο βόρειο και το ανατολικό τμήμα της χώρας. Χθες, αντικαθεστωτικοί ανατίναξαν αυτοκίνητο, παγιδευμένο με εκρηκτικά, στην Κατάνα, μια φτωχή σουνιτική περιοχή υπό τον έλεγχο του στρατού, σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τη Δαμασκό. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και επτά παιδιά, σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν από την έκρηξη, η οποία έλαβε χώρα έξω από συγκρότημα κατοικιών στρατιωτικών, κοντά σε δημοτικό σχολείο.
Κύμα επιθέσεων
Την Τετάρτη, κύμα επιθέσεων συγκλόνισε τη Δαμασκό, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπων. Η πιο θεαματική βομβιστική επίθεση σημειώθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Μοχάμεντ Ιμπραχίμ αλ Σάαρ, τραυματίστηκε στον ώμο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Ο Σάαρ είχε τραυματιστεί και στην επίθεση της 14ης Ιουλίου, στη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν τέσσερις ανώτατοι αξιωματούχοι ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων του υπουργού Αμυνας και ενός γαμπρού του Ασαντ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.