Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Διαθέσιμη η Τουρκία για συνεργασία με το Ισραήλ

Η Τουρκία αποδέχθηκε να άρει το βέτο που είχε ασκήσει για τη μη στρατιωτικού χαρακτήρα συνεργασία του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ, την οποία παρεμπόδιζε μετά την επίθεση κατά του στολίσκου με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα το 2010, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους εννέα Τούρκοι και είχε προκαλέσει κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ανακοίνωσε σήμερα τουρκική διπλωματική πηγή.
Η Άγκυρα και άλλα 27 μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ενέκριναν κατά τη διάρκεια της συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες την πρόταση του γγ του Οργανισμού Άντερς Φογκ Ράσμουσεν για την απεμπλοκή των συνεργασιών με τρίτες χώρες, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η Τουρκία με τον τρόπο αυτόν ενέκρινε τη συμπερίληψη του Ισραήλ «σε πολλές δραστηριότητες του προγράμματος δραστηριοτήτων» του ΝΑΤΟ για το 2013, «σε σεμινάρια, εργαστήρια, διαλέξεις και συνέδρια», σε αντάλλαγμα για την άρση του βέτο που είχαν ασκήσει χώρες αλληλέγγυες στο Ισραήλ για τη συνεργασία με χώρες φίλα προσκείμενες στην Τουρκία, ιδίως στον Αραβικό κόσμο, πρόσθεσε η τουρκική πηγή.
«Ορισμένα μέλη αντιλήφθηκαν αυτό που υφίστατο το ΝΑΤΟ» εξαιτίας αυτών των μέτρων, τα οποία «δημιούργησαν έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων» της Συμμαχίας, σχολίασε η ίδι0α πηγή.
Παρά ταύτα, η δυνατότητα κοινών στρατιωτικών γυμνασίων Ισραήλ –ΝΑΤΟ αποκλείεται. «Στην πρόταση του Ράσμουσεν δεν υπάρχει χώρος για γυμνάσια του ΝΑΤΟ με το Ισραήλ», προσδιόρισε η ίδια πηγή.
Όπως πρόσθεσε ο Τούρκος διπλωμάτης, «η Τουρκία τηρεί την απόφασή της για τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται εντός του εδάφους της», ακόμη και εάν δεν πρόκειται για στρατιωτικού χαρακτήρα επιχειρήσεις.’
Η απόφαση έχει σημασία καθώς το ΝΑΤΟ συμφώνησε στις αρχές του τρέχοντος μηνός να αναπτύξει συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος Πάτριοτ στη μεθόριο της Τουρκίας με τη Συρία, προκειμένου να προστατευθεί η Άγκυρα από πιθανές συριακές επιθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.