Δημοσίευση : 11-12-12
Με δύο διαδηλώσεις κορυφώνεται η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο
AFP, Reuters
Το πιο κρίσιμο εικοσιτετράωρο από την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Μουμπάρακ διανύει η Αίγυπτος, καθώς τόσο οι ισλαμιστές οπαδοί του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι όσο και η κοσμική αντιπολίτευση έχουν αναγγείλει συλλαλητήρια, τα οποία κινδυνεύουν να οδηγηθούν σε ανοιχτή σύρραξη. Μήλον της Εριδος αποτελεί το δημοψήφισμα που έχει εξαγγείλει ο Μόρσι για το ερχόμενο Σάββατο, για την επικύρωση του νέου Συντάγματος. Υστερα από μία εβδομάδα βίαιων ταραχών που προκάλεσαν τον θάνατο επτά πολιτών και τον τραυματισμό εκατοντάδων, ο Μόρσι έθεσε από χθες σε εφαρμογή προεδρικό διάταγμα με το οποίο ανέθεσε στις ένοπλες δυνάμεις «την υπεράσπιση της δημόσιας τάξης και την προστασία ζωτικών κρατικών θεσμών». Οι έκτακτες εξουσίες αστυνόμευσης που ανατίθενται στον στρατό έχουν ισχύ μέχρι την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Μέχρι στιγμής, οι παντοδύναμες, επί εποχής Μουμπάρακ, ένοπλες δυνάμεις έχουν κρατήσει ουδέτερη στάση στην πολιτική κρίση, προειδοποιώντας και τα δύο αντιμαχόμενα μπλοκ ότι «δεν θα επιτρέψουν» την κατάρρευση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας. Τεθωρακισμένα και δυνάμεις του στρατού προστατεύουν το προεδρικό μέγαρο από την περασμένη Πέμπτη, αποφεύγοντας, ωστόσο, κάθε κατασταλτική παρέμβαση εναντίον διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που το έχουν περικυκλώσει.
Την Κυριακή, μαχητικά αεροσκάφη F-16 πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από το κέντρο του Kαΐρου, δημιουργώντας εύλογες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανοιχτής παρέμβασης του στρατού στην πολιτική διαπάλη. Ωστόσο, ο εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Αμρ Μούσα, πρώην υπουργός Εξωτερικών και γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, άφησε να εννοηθεί μια άλλη εκδοχή για τον ρόλο της στρατιωτικής εξουσίας στην κρίση. Κατά τον Μούσα, είναι πιθανόν η έκδοση του προεδρικού διατάγματος που αναθέτει αυξημένες εξουσίες αστυνόμευσης στις ένοπλες δυνάμεις να οφείλεται σε αξίωση της στρατιωτικής ηγεσίας και όχι σε πρωτοβουλία του ισλαμιστή προέδρου. «Ολοι ανησυχούμε για τη σοβαρή κατάσταση που έχει προκύψει, και αυτό αφορά και τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το προηγούμενο 48ωρο, ο Μόρσι είχε επιχειρήσει να διασπάσει τον συνασπισμό φιλελευθέρων, αριστερών και χριστιανών που συγκροτούν την ετερόκλητη αντιπολίτευση, με δύο πολιτικούς ελιγμούς. Το Σάββατο οργάνωσε σύσκεψη πολιτικών διαφορετικών αποχρώσεων, νομικών και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών, προς αναζήτηση συναινετικής διεξόδου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση απείχε σχεδόν στο σύνολό της από τη σύσκεψη, με μοναδική σημαντική εξαίρεση τον φιλελεύθερο προεδρικό υποψήφιο Αϊμάν Νουρ, αντίπαλο του Μόρσι στις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.
Απόσυρση διατάξεων
Την Κυριακή, ο Μόρσι απέσυρε τις περισσότερες από τις διατάξεις του προεδρικού διατάγματος της 22ας Νοεμβρίου, με το οποίο είχε αναλάβει υπερεξουσίες θέτοντας εαυτόν υπεράνω κάθε ελέγχου της δικαστικής εξουσίας. Με το νέο διάταγμα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος υποχρεώνεται, σε περίπτωση που καταψηφιστεί το προτεινόμενο Σύνταγμα κατά το δημοψήφισμα, να οργανώσει εκλογές για τη συγκρότηση νέας συντακτικής συνέλευσης, η οποία θα επεξεργαστεί νέο σχέδιο Συντάγματος από μηδενική βάση.
Ωστόσο, το Μέτωπο Εθνικής Σωτηρίας, στο οποίο συστεγάζονται όλα τα βασικά ρεύματα της αντιπολίτευσης, απέρριψε τη συμβιβαστική πρόταση του Μόρσι, επιμένοντας στην ακύρωση του δημοψηφίσματος. «Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος όταν χύνεται αίμα στους δρόμους», δήλωσε ο αριστερός νασεριστής Χαμντίν Σαμπάχι, εκ των ηγετών του Μετώπου. Παράλληλα, το Μέτωπο κάλεσε τους πολίτες να κατεβούν στους δρόμους του Καΐρου και των άλλων αστικών κέντρων σήμερα Τρίτη. Απαντώντας στην πρόκληση της αντιπολίτευσης, η Συμμαχία των Ισλαμικών Δυνάμεων, στην οποία συμμετέχουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, κάλεσε τους οπαδούς της σε αντιδιαδηλώσεις, προς «υπεράσπιση της δημοκρατικής νομιμότητας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.