Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ισραήλ: Πτώση του Λικούντ και του Εργατικού Κόμματος




Σύμφωνα με δημοσκόπηση.
Το κοινό ψηφοδέλτιο Λικούντ-Ισραήλ Μπεϊτένου αλλά και το Εργατικό Κόμμα καταγράφουν πτώση στα ποσοστά τους, ενώ άνοδο σημειώνει η εθνικιστική και θρησκευτική δεξιά, λιγότερο από μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Ιανουαρίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Γεντιότ Αχρονότ.
Το κοινό ψηφοδέλτιο που σχημάτισαν το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και το Ισραήλ Μπεϊτένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν φέρεται να λαμβάνει 33 έδρες (στην 120μελή βουλή), δύο λιγότερες σε σχέση με δημοσκόπηση που διεξήχθη πριν από δύο εβδομάδες.
Αν οι εκλογές διεξάγονταν σήμερα το Εργατικό Κόμμα της Σέλι Γιασίμοβιτς θα λάμβανε 17 έδρες (-2) και η «Εβραϊκή Εστία» (θρησκευτική και σιωνιστική δεξιά) του Ναφτάλι Μπένετ 12 έδρες (+1).
Το κόμμα Σας (των ορθόδοξων σεφαρδιτών) θα λάμβανε 11 έδρες (=), το κεντρώο ΧαΤνουάχ της πρώην υπουργού Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι 11 έδρες (=), το Γες Ατίντ του πρώην δημοσιογράφου Γιάιρ Λαπίντ 11 έδρες (+3), ο Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τορά (των ορθόδοξων ασκενάζι) 6 έδρες (=), το αριστερό Μέρετζ 4 έδρες (=), το ακροδεξιό Οτζμαχ 2 έδρες (=), το μετριοπαθές θρησκευτικό κόμμα των σεφαρδιτών Αμ Σαλέμ 2 έδρες (+2) και τα αραβικά ψηφοδέλτια 11 (=).
Η δημοσκόπηση διεξήχθη από το ινστιτούτο Dahaf σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.250 ενήλικων ερωτηθέντων του πληθυσμού στο Ισραήλ. Το περιθώριο λάθους είναι 0,8 έδρα για τα κόμματα που λαμβάνουν 2 έως 3 έδρες και 3 έδρες για όσα εκλέγουν τουλάχιστον 33 βουλευτές.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.