Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Το ΝΑΤΟ θωρακίζει την Τουρκία



Εγκαθιστά έξι πυραυλικά συστήματα Patriot έναντι των συριακών δυνάμεων
A.P., Reuters
Μια ημέρα μετά τη δήλωση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Aντερς Φογκ Ράσμουσεν, ότι η ανατροπή του συριακού καθεστώτος «είναι πλέον ζήτημα χρόνου», ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Λίον Πανέτα υπέγραψε απόφαση για την αποστολή δύο συστοιχιών πυραύλων PATRIOT στην Τουρκία με στόχο την ενίσχυση των αμυντικών της διατάξεων έναντι των συριακών ενόπλων δυνάμεων. Μαζί με τους πυραύλους, θα εγκατασταθούν στην Τουρκία 400 Αμερικανοί στρατιωτικοί, οι οποίοι θα έχουν και την αποκλειστική ευθύνη του χειρισμού τους.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσταλούν στην Τουρκία άλλες τέσσερις συστοιχίες PATRIOT, δύο από τη Γερμανία και δύο από την Ολλανδία. Το ΝΑΤΟ αποφάσισε να θωρακίσει με τελευταίας γενεάς αντιπυραυλικά και αντιαεροπορικά συστήματα την Aγκυρα, επικαλούμενο τις πρόσφατες, σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ συριακού στρατού και αντικαθεστωτικών ανταρτών, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων, πύραυλοι του κυβερνητικού στρατού έπληξαν παραμεθόρια τουρκικά χωριά, προκαλώντας την απάντηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
Λίγες ώρες μετά την υπογραφή της υπουργικής απόφασης, ο Πανέτα προσγειώθηκε απροειδοποίητα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ, στη νότια Τουρκία, όπου επιθεώρησε τα αμερικανικά στρατεύματα. Μιλώντας στο προσωπικό της βάσης, ο επικεφαλής του Πενταγώνου αποκάλυψε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Τουρκία, την Ιορδανία και το Ισραήλ στη συγκέντρωση πληροφοριών γύρω από το οπλοστάσιο χημικών όπλων της Δαμασκού.
Ο Πανέτα προειδοποίησε το καθεστώς Ασαντ ότι «θα υποστεί σοβαρές επιπτώσεις» αν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα εναντίον των αντικαθεστωτικών, προσθέτοντας ότι «έχουν υποβληθεί στον πρόεδρο (Ομπάμα) σχέδια, ώστε να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο». Στο μεταξύ, η Μόσχα προσπάθησε χθες να μετριάσει τη διάχυτη εντύπωση ότι ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τον Μπασάρ Ασαντ. Την αίσθηση αυτή δημιούργησε η προχθεσινή, απροσδόκητη δήλωση του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, ο οποίος για πρώτη φορά αναγνώρισε ως ρεαλιστικό το ενδεχόμενο νίκης των αντικαθεστωτικών ανταρτών.
«Ουδέποτε αναθεωρήσαμε τη στάση μας και δεν πρόκειται να την αναθεωρήσουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, με καθυστέρηση 22 ωρών από τις δηλώσεις Μπογκντάνοφ. Κατά τον Λουκασέβιτς, ο υφυπουργός Εξωτερικών απλώς «επιβεβαίωσε τη στάση αρχών της Ρωσίας, κατά την οποία δεν υπάρχει στρατιωτική, παρά μόνο πολιτική λύση» στο συριακό πρόβλημα. Συμπλήρωσε δε ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει σε οποιουδήποτε είδους διαβουλεύσεις για το μέλλον του Ασαντ ή για το ενδεχόμενο να του δοθεί άσυλο ώστε να εγκαταλείψει τη χώρα του. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε καλωσορίσει τις δηλώσεις Μπογκντάνοφ ως ένδειξη ότι «η Ρωσία επιτέλους προσγειώνεται στην πραγματικότητα και αναγνωρίζει ότι οι μέρες του καθεστώτος είναι μετρημένες». Η Αμερικανίδα αξιωματούχος κάλεσε τη Μόσχα «να διακόψει κάθε οικονομική και στρατιωτική βοήθεια» προς τον Ασαντ και να συνεργαστεί με την Ουάσιγκτον στην «αναζήτηση ανθρώπων, στο εσωτερικό της Συρίας, οι οποίοι θα ήταν διατεθειμένοι να εργασθούν στο πλαίσιο μιας μεταβατικής κατάστασης», με άλλα λόγια, να συμπράξει στον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης κοινής αποδοχής.
Δηλώσεις Αλχάτιμπ
Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο αρχηγός της Εθνικής Συμμαχίας, που εκπροσωπεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη συριακή αντιπολίτευση, Μουάζ Αλχάτιμπ. «Οι Ρώσοι ξύπνησαν και προσπαθούν να πάρουν αποστάσεις από το καθεστώς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Το αξιοσημείωτο είναι ότι, αν και δεν παρέλειψε να καυτηριάσει τη Μόσχα για τη μέχρι τώρα υποστήριξή της στον Ασαντ, ο Αλχάτιμπ άνοιξε παράθυρο συμβιβασμού με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι «δεν είναι ανάγκη να χάσει τα πάντα» στην προοπτική της αλλαγής καθεστώτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.