Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

Επί τάπητος τίθεται ο έλεγχος της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ


Reuters, A.P.
Ακόμη και οι πλέον ένθερμοι υπερασπιστές της οπλοκατοχής στο Κογκρέσο δηλώνουν ότι τα τυφέκια όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στη σφαγή στο Κονέκτικατ δεν χρησιμεύουν ούτε σε αθλητές σκοποβολής ούτε σε κυνηγούς. Μένει να αποδειχθεί όμως αν οι εκφράσεις αποτροπιασμού θα αλλάξουν την πολυετή αδράνεια του Κογκρέσου στα θέματα ελέγχου της οπλοκατοχής.
Ο γερουσιαστής Τζο Μάντσιν ΙΙΙ, ο οποίος το 2010 εμφανιζόταν σε προεκλογική διαφήμιση να πυροβολεί περιβαλλοντικό νόμο, δήλωσε χθες ότι «όλα πρέπει να είναι πάνω στο τραπέζι» στις συζητήσεις για τον έλεγχο της οπλοφορίας. «Δεν γνωρίζω κανέναν αθλητή σκοποβολής και κανέναν κυνηγό που να χρησιμοποιεί πολεμικό τυφέκιο» είπε στην εκπομπή Μorning Joe του ΜSNBC. «Δεν ξέρω κανέναν που χρειάζεται γεμιστήρα με 30 σφαίρες για να πάει για κυνήγι. Αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητήσουμε». To μακελειό στο Νιουτάουν «ίσως αποτελέσει σημείο καμπής για τη συζήτηση περί οπλοκατοχής στην Αμερική» δήλωσε ο καθηγητής νομικής και συγγραφέας βιβλίου για τη διαμάχη περί οπλοκατοχής Ανταμ Βίνκλερ. «Ο κόσμος φαίνεται πιο οργισμένος από ποτέ. Νομίζω ότι το πολιτικό κλίμα είναι πολύ διαφορετικό σήμερα από ό,τι ήταν έστω και πριν από μερικές εβδομάδες. Ο πρόεδρος Ομπάμα, που έχει αποφύγει επιμελώς το ζήτημα, δεν χρειάζεται πια να ανησυχεί για την επανεκλογή του. Τώρα οι πολιτικοί του υπολογισμοί μπορούν να αλλάξουν».
Ο περιορισμός της οπλοκατοχής είχε βγει από την ατζέντα, καθώς πολλοί από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της κατοικούσαν σε κρίσιμες για την επανεκλογή του Ομπάμα πολιτείες. Το Κέντρο Μπρέιντι για την πρόληψη εγκλημάτων με πυροβόλα όπλα είχε βαθμολογήσει τον Ομπάμα με F (ο χαμηλότερος βαθμός) επικρίνοντάς τον ότι «αποποιήθηκε των ευθυνών του».
Οι νόμοι περί οπλοκατοχής διαφέρουν αισθητά από πολιτεία σε πολιτεία, ενώ οι πολιτείες δεν υποχρεούνται να μεταβιβάζουν τα στοιχεία που έχουν σε κεντρικές βάσεις δεδομένων. Ετσι, άτομα με ποινικό μητρώο, άτομα με ψυχικές παθήσεις, ακόμη και ανήλικοι μπορούν σε πολλές περιπτώσεις να αγοράσουν όπλα χωρίς τους σχετικούς ελέγχους. «Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα για να βελτιωθεί η καταγραφή ψυχικά ασθενών στο κεντρικό αρχείο» δήλωσε ο Βίνκλερ, τονίζοντας ωστόσο ότι για το συγκεκριμένο έγκλημα οι έλεγχοι αυτοί δεν θα βοηθούσαν, δεδομένου ότι ο 20χρονος ψυχικά ασθενής δράστης πήρε τα τρία όπλα του μακελειού από τη μητέρα του, η οποία τα είχε αγοράσει νομίμως. Εκείνη ήταν και το πρώτο του θύμα.
Αν τα δάκρυα του Ομπάμα και οι υποσχέσεις του για «ουσιαστική δράση» οδηγήσουν σε νομοθετικές πρωτοβουλίες, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορούν να γίνουν με προεδρικό διάταγμα. Αλλά τα περισσότερα βήματα πρέπει να γίνουν μέσω του Κογκρέσου, το οποίο επηρεάζεται έντονα από το πανίσχυρο λόμπι της οπλοκατοχής. Η πώληση πολεμικών τυφεκίων όπως αυτού που χρησιμοποίησε ο Λάντσα απαγορευόταν ώς το 2004, οπότε ο Τζορτζ Μπους άφησε την απαγόρευση να εκπνεύσει. Η δημοκρατική γερουσιαστής Νταϊάν Φέινσταϊν δήλωσε χθες ότι όταν συνέλθει η βουλή μετά το διάλειμμα των εορτών θα επαναφέρει προς ψήφιση την απαγόρευση.
Ο κυβερνήτης της Ν. Υόρκης Αντριου Κουόμο, πιθανός διεκδικητής του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016, ήταν μεταξύ αυτών που ζήτησε νέους νόμους για τον περιορισμό της πρόσβασης στα όπλα. «Νομίζω ότι αυτό είναι ένα σημείο καμπής, ένα σημείο μετά το οποίο μπορεί κάτι να γίνει» είπε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τσακ Σούμερ. Ακόμη όμως και αν πράγματι υπάρξει νέα νομοθεσία, θα αντιμετωπίσει το συμπληρωματικό εμπόδιο της συντηρητικής πλειοψηφίας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.