Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Να φύγει ο Ασαντ ζητεί η Κλίντον

Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ χρέωσε στην κυβέρνηση της Συρίας 
την ευθύνη για τη σφαγή στη Χάμα
AFP, Reuters
Λίγες ώρες πριν από τις κρίσιμες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση στη Συρία, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αξίωσε από τον πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ να μεταβιβάσει την εξουσία και να εγκαταλείψει τη χώρα του, χρεώνοντας στην κυβέρνησή του την ευθύνη για την «αδιανόητη» σφαγή στην περιοχή Χάμα.
«Η κατευθυνόμενη από το καθεστώς βία που εκδηλώθηκε ξανά στη Χάμα είναι αδιανόητη», δήλωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος στην Κωνσταντινούπολη, στο περιθώριο διάσκεψης υπουργών Εξωτερικών δυτικών και αραβικών κρατών για την τρομοκρατία. «Η Συρία δεν πρόκειται να απολαύσει ειρήνη, σταθερότητα και πολύ περισσότερο δημοκρατία μέχρις ότου απομακρυνθεί ο Ασαντ», προσέθεσε.
Σύμφωνα με ακτιβιστές της συριακής αντιπολίτευσης, δεκάδες άμαχοι σφαγιάστηκαν από πολιτοφυλακή υποστηρικτών του καθεστώτος στο χωριό Αλ Κουμπέιρ, στην περιοχή Χάμα. «Καταδικάζουμε αυτή την απερίγραπτη βαρβαρότητα», δήλωσε ο Μπαν Κι Μουν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, κάνοντας λόγο για «πτώματα αθώων πολιτών που είχαν εκτελεσθεί με σφαίρες, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- άλλοι είχαν καεί ζωντανοί ή σφαγιασθεί με μαχαίρια». Ο γενικός γραμματέας του διεθνούς οργανισμού προσέθεσε ότι παρατηρητές του ΟΗΕ, που προσπάθησαν να επιθεωρήσουν τον τόπο της τραγωδίας, εμποδίστηκαν από πυρά ελαφρών όπλων, ωστόσο συνέχιζαν χθες το βράδυ τις προσπάθειές τους να επισκεφθούν το Αλ Κουμπέιρ.
Η συριακή κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες και επιρρίπτει την ευθύνη για την προχθεσινή τραγωδία, όπως και για τη σφαγή της 25ης Μαΐου στη Χούλα, σε ομάδες αντικαθεστωτικών ανταρτών. Με την εκδοχή της Δαμασκού φαίνεται να συμπλέει και η Μόσχα, κατά την οποία το μακελειό στο Αλ Κουμπέιρ υπήρξε «προβοκάτσια», με στόχο να τιναχτεί στον αέρα το ειρηνευτικό σχέδιο Ανάν και να ανοίξει ο δρόμος για ξένη επέμβαση. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάποιες δυνάμεις χρησιμοποιούν τις πιο ωμές και αισχρές προκλήσεις για να τορπιλιστεί το σχέδιο Ανάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, προσθέτοντας: «Είναι επιτακτική ανάγκη οι ξένοι παράγοντες που εργάζονται για την επίλυση του συριακού προβλήματος να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους στις ένοπλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες έχουν επανακάμψει και απευθύνουν αιτήματα για ξένη επέμβαση».
Ωστόσο, υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να αποδεχθεί τη μεταβίβαση της εξουσίας στη Συρία κατά το προηγούμενο της Υεμένης, εφόσον αποδέχονταν αυτή τη λύση και τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα. «Η εφαρμογή του σεναρίου της Υεμένης είναι δυνατή μόνο αν οι ίδιοι οι Σύροι συμφωνήσουν σ' αυτό», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ. Πάντως, Μόσχα και Πεκίνο αντιτίθενται κατηγορηματικά σε κάθε μορφής ξένη επέμβαση, μονομερείς κυρώσεις ή «διά της βίας μεταβίβαση της εξουσίας».
Από την πλευρά του, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, κοινός μεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου στη συριακή κρίση, δήλωσε στη Γενική Συνέλευση ότι το ειρηνευτικό του σχέδιο «δεν υλοποιείται στην πράξη» και ότι είναι ώρα «να καταστήσουμε σαφές ότι θα υπάρξουν κυρώσεις», αν το καθεστώς Ασαντ δεν συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της διεθνούς κοινότητας. Αργότερα, ο Κόφι Ανάν επρόκειτο να ενημερώσει, κεκλεισμένων των θυρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις. Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το Παρίσι θα φιλοξενήσει την επόμενη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», στις 6 Ιουλίου. Οι προηγούμενες συναντήσεις της ομάδας, στην οποία περιλαμβάνονται ΗΠΑ, Γαλλία, Σαουδική Αραβία και Κατάρ, πραγματοποιήθηκαν στην Τύνιδα και την Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.