Δευτέρα 4 Ιουνίου 2012

Τα διλήμματα των Αιγυπτίων



Στις 16-17 Ιουνίου ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών
The New York Times
Αντιμέτωπος με μια δύσκολη επιλογή ανάμεσα σε έναν συντηρητικό ισλαμιστή με άκαμπτη κοινωνική ατζέντα και έναν πρώην υπουργό που διατηρούσε ισχυρούς δεσμούς με το καθεστώς Μουμπάρακ, ο 33χρονος Αιγύπτιος Αχμέτ Αμπντέλ Φατάχ δηλώνει ότι θα απόσχει από τον επόμενο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Αίγυπτο στις 16-17 Ιουνίου.
«Δεν θα συμμετάσχω σε αυτό το βρώμικο παιχνίδι», λέει ο Φατάχ εξηγώντας ότι δεν θα υποστηρίξει ούτε τον Μοχάμεντ Μορσί, τον υποψήφιο της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, αλλά ούτε και τον Αχμέτ Σαφίκ, τον πρώην υπουργό που υπηρέτησε στην κυβέρνηση Μουμπάρακ. «Αυτές οι εκλογές δεν είναι δημοκρατία, είναι ένα αστείο».
Για ορισμένους ψηφοφόρους, ο ενθουσιασμός που χαρακτήρισε αρχικά τις προεδρικές εκλογές αντικαταστάθηκε από οργή και απάθεια, αφού οι δημιουργικοί και χαρισματικοί υποψήφιοι αποκλείστηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών.
Βλέποντας την απογοήτευση του αιγυπτιακού λαού και την πιθανότητα ότι αρκετοί ψηφοφόροι δεν θα λάβουν μέρος στις επόμενες εκλογές, οι δύο υποψήφιοι έκαναν νέες προσπάθειες για να διευρύνουν την υποστήριξή τους.
Αλλαγή πλεύσης
Σε συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο ο κ. Σαφίκ, ο οποίος στο παρελθόν είχε συγκρίνει τη νεολαία της περυσινής επανάστασης με ένα ασεβές παιδί, επαίνεσε τους «μάρτυρες» της εξέγερσης και στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει τα οφέλη της «ένδοξης επανάστασης» στη νεολαία.
Ο κ. Σαφίκ επίσης προσπάθησε να διαβεβαιώσει το κοινό ότι δεν εκπροσωπεί το παλαιό καθεστώς Μουμπάρακ, δηλώνοντας ότι «δεν γυρίζω πίσω».
Tην ίδια στιγμή, η Μουσουλμανική Αδελφότητα προσπαθεί να καθησυχάσει τις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων, δηλώνοντας ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με πρώην υποψηφίους των εκλογών. Αρκετοί Αιγύπτιοι φοβούνται ότι αν εκλεγεί ο κ. Μορσί, τότε η Αδελφότητα, που έχει σχεδόν τις μισές έδρες στο Κοινοβούλιο, θα κυριαρχήσει στην πολιτική σκηνή. Οι προσπάθειες της Αδελφότητας απέτυχαν, αφού δύο πρώην υποψήφιοι, ο Αμρ Μούσα και ο Αμπντέλ Μονέιμ Αμπντούλ Φοτούχ, δήλωσαν ότι δεν θα στηρίξουν κανέναν από τους δύο υποψηφίους.
Μιλώντας στο Κάιρο το προπερασμένο Σάββατο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών στον πρώτο γύρο των εκλογών, δήλωσε ότι «αν και υπήρξαν πολλές παραβιάσεις, δεν επηρέασαν τη συνολική ακεραιότητα των εκλογών».
Ο κ. Κάρτερ επισήμανε ότι ο αιγυπτιακός λαός «έχει δεχθεί τη διαδικασία των εκλογών και τη θεωρεί αρκετά επιτυχή».
Παρ’ όλα αυτά, αρκετοί Αιγύπτιοι θεωρούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αναπόφευκτα, καθώς πιστεύουν ότι ο κόσμος επέλεξε υποψηφίους που θα επιβάλουν την τάξη και όχι αυτούς που προσφέρουν ελπίδα.
«Εχουμε φτάσει στο σημείο να ανησυχούμε για βασικά πράγματα της καθημερινής μας ζωής - ασφάλεια και τροφή», λέει ο Φατάχ. Η 34χρονη νοικοκυρά Νάντια Ιβραχίμ είπε ότι δεν θα ψηφίσει στον επόμενο γύρο γιατί όποιος και αν κερδίσει, θα σημάνει επιστροφή στις πολιτικές του καθεστώτος Μουμπάρακ. «Είτε κερδίσει η Μουσουλμανική Αδελφότητα είτε ο Σαφίκ, θα υπάρξει ένας ακόμη Μουμπάρακ»...
Ισόβια σε Μουμπάρακ
Λίγες ώρες μετά, δικαστήριο του Καΐρου καταδίκαζε σε ισόβια ποινή τον έκπτωτο πρόεδρο της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, που μετήχθη αμέσως μετά σε φυλακή υψίστης ασφαλείας της πρωτεύουσας. Ο Μουμπάρακ άκουσε ανέκφραστος την ποινή του για τις δολοφονίες διαδηλωτών τον Φεβρουάριο του 2011, ενώ την ίδια ώρα μικρής κλίμακας συγκρούσεις ξεσπούσαν έξω από το δικαστικό μέγαρο μεταξύ διαδηλωτών, που ζητούσαν την ποινή του θανάτου, και της Αστυνομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.