Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Ελεύθεροι οι κρατούμενοι στρατοδικείων στην Αίγυπτο

«Οι σωφρονιστικές αρχές έχουν αρχίσει να απελευθερώνουν κρατούμενους», δήλωσε ένας αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Η Αίγυπτος άρχισε σήμερα, Δευτέρα, να απελευθερώνει τους κρατούμενους που είχαν δικαστεί από στρατοδικεία, βάσει ενός διατάγματος παροχής αμνηστίας που υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, όπως έγινε γνωστό από τις σωφρονιστικές αρχές.
«Οι σωφρονιστικές αρχές έχουν αρχίσει να απελευθερώνουν κρατούμενους», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Ο Μόρσι, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές για τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, αποφάσισε την Πέμπτη να προσφέρει «αμνηστία σε 572 ανθρώπους που είχαν δικαστεί από τη στρατιωτική δικαιοσύνη». Είχε επίσης ζητήσει να δημιουργηθεί μια επιτροπή αρμόδια να εξετάσει τις υποθέσεις των πολιτών που δικάστηκαν από στρατοδικεία.
Μετά την παροχή αμνηστίας θα παραμείνουν φυλακισμένοι 1.611 Αιγύπτιοι που είχαν συλληφθεί από τους στρατιωτικούς μετά την πτώση του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία της επιτροπής αυτής. Συνολικά 11.879 Αιγύπτιοι είχαν συλληφθεί από τους στρατιωτικούς την περίοδο εκείνη, επεσήμανε η ίδια πηγή.
Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) είχε ζητήσει στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας από τον Μόρσι να δώσει αμνηστία «σε όλους τους πολίτες που είχαν δικαστεί από στρατοδικεία». «Κανένας πολίτης, ανεξαρτήτως του εγκλήματος που διέπραξε, δεν θα πρέπει να δικάζεται από στρατοδικείο», υπογράμμισε η Σάρα Λία Ουίτσον, στέλεχος της οργάνωσης για την Εγγύς Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Οι στρατιωτικές δίκες και οι συλλήψεις πολιτών από στρατιωτικούς συνεχίζονται παρά την παράδοση της εξουσίας στις 30 Ιουνίου στις πολιτικές αρχές», κατήγγειλε η HRW.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.