AP, AFP
ΚΑΪΡΟ. Ερωτήματα έχει προκαλέσει η κίνηση του Αιγύπτιου προέδρου, Μοχάμεντ Μόρσι, να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε άγνωστο τεχνοκράτη. Σύμφωνα με την αιγυπτιακή κρατική τηλεόραση, ο Μόρσι ανέθεσε την πρωθυπουργία στον απερχόμενο υπουργό Αρδευσης και Υδάτινων Πόρων της απερχόμενης κυβέρνησης, Χισάμ Καντίλ. Ο τελευταίος, που αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως «ανεξάρτητος», είχε γραφειοκρατικό ρόλο στο συγκεκριμένο υπουργείο πριν το αναλάβει, τον περασμένο Ιούλιο, κατόπιν εντολής του διορισμένου από τους στρατηγούς πρωθυπουργού, Καμάλ αλ Γκανζουρί.
«Η επιλογή του κ. Καντίλ, μιας πατριωτικής και πολιτικά ανεξάρτητης προσωπικότητας, ήρθε μετά από πολλή μελέτη και συζήτηση για να βρεθεί ένας άνθρωπος ικανός να διαχειριστεί τη σημερινή κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κ. Μόρσι, Γιασίρ Αλί. Ο κ. Αλί έσπευσε να επισημάνει ότι «ο νέος πρωθυπουργός δεν είχε την παραμικρή σχέση με κάποιο πολιτικό κόμμα πριν ή μετά την επανάσταση». Οταν, πάντως, o κ. Καντίλ διορίστηκε υπουργός Αρδευσης και Υδάτινων Πόρων της απερχόμενης πλέον κυβέρνησης, ο Αλ Γκανζουρί είχε δηλώσει ενώπιον των δημοσιογράφων ότι άφησε γενειάδα, τηρώντας τις παραδόσεις (Σούνα) του Ισλάμ. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν είχε αποσαφηνιστεί ποιες ακριβώς θα είναι οι αρμοδιότητες του κ. Καντίλ και αν χαίρει της απόλυτης στήριξης του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου που διοικεί τη χώρα από την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Οι στρατηγοί έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επιτρέψουν στη νέα κυβέρνηση να έχει λόγο σε θέματα άμυνας, ενώ παραμένει εξαιρετικά αμφίβολο αν θα επιτρέψουν στον φίλα προσκείμενο στη Μουσουλμανική Αδελφότητα πρόεδρο Μόρσι και στον κ. Καντίλ ελευθερία κινήσεων όσoν αφορά τα ζητήματα της οικονομίας.
Ο 48χρονος Χισάμ Καντίλ είναι απόφοιτος της σχολής μηχανολογίας του Πανεπιστημίου του Καΐρου και κάτοχος διδακτορικού από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Πατέρας πέντε παιδιών, έχει διατελέσει διευθύνων σύμβουλος της Αφρικανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.