Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Σφοδρές μάχες ανταρτών και στρατού στο Χαλέπι

Οι αντάρτες κατέλαβαν θέση ανάμεσα στο Χαλέπι και την Τουρκία.


Ο στρατός υποστηρίζει ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του τμήμα της συνοικίας Σαλαχεντίν, κάτι που διαψεύδουν οι αντάρτες.
Οι Σύροι αντάρτες κατέλαβαν σήμερα το πρωί, ύστερα από δεκάωρες μάχες, το στρατηγικής σημασίας σημείο ελέγχου του Αναντάν, πέντε χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Χαλέπι, δήλωσε ο σύρος στρατηγός Φερζάτ Αμπντέλ Νάσερ, ο οποίος λιποτάκτησε πριν από ένα μήνα από τις τάξεις του τακτικού στρατού.
"Με την κατάληψη της θέσης αυτής, οι αντάρτες ελέγχουν πλέον έναν απευθείας δρόμο ανάμεσα στα τουρκικά σύνορα και το Χαλέπι», τόνισε ο στρατηγός Νάσερ σύμφωνα με τον οποίο έξι στρατιώτες και τέσσερις αντάρτες σκοτώθηκαν και 25 στρατιώτες τραυματίσθηκαν.
Από την πλευρά του ο συριακός στρατός υποστήριξε ότι έθεσε υπό τον έλεγχό του τμήμα της συνοικίας Σαλαχεντίν στο Χαλέπι, τη μεγαλύτερη πόλη της βόρειας Συρίας, πληροφορία την οποία διέψευσαν οι αντάρτες.
"Ο στρατός έθεσε υπό τον έλεγχό του τμήμα της συνοικίας Σαλαχεντίν στο Χαλέπι και συνεχίζει την επίθεσή του», τόνισε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας στη Δαμασκό.
Ο συνταγματάρχης Αμπντέλ Τζαμπάρ αλ-Οκάιντι, επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου των ανταρτών στο Χαλέπι, διέψευσε την πληροφορία αυτή και τόνισε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις «δεν έχουν προωθηθεί ούτε ένα μέτρο».
"Αποκρούσαμε μια νέα επίθεση εναντίον της Σαλαχεντίν τη νύχτα και καταστρέψαμε τέσσερα άρματα μάχης», δήλωσε ο Σύρος συνταγματάρχης.
Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana μετέδωσε χθες το βράδυ ότι οι στρατιώτες πραγματοποιούν «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στη συνοικία Σαλαχεντίν για τους «τρομοκράτες».
ΟΗΕ: 200.000 άμαχοι έχουν εγκαταλείψει το Χαλέπι
Τα Ηνωμένα Έθνη εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους που έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες το Χαλέπι εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στα κυβερνητικά στρατεύματα και τους αντάρτες.
Περίπου 200.000 από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη, ανακοίνωσε από τη Νέα Υόρκη η Βάλερι 'Ειμος, η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, επικαλούμενη στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου.
"Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις επιπτώσεις στους κατοίκους της πόλης Χαλέπι από τους βομβαρδισμούς και τη χρήση αρμάτων μάχης και άλλων βαρέων όπλων», τόνισε η ίδια.
"Καλώ όλες τις πλευρές να μην έχουν ως στόχο τους αμάχους και να επιτρέψουν την ασφαλή πρόσβαση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που μεταφέρουν επείγουσα και αναγκαία βοήθεια σε όσους έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις», επισήμανε η ίδια.
Οι δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ έχουν εντείνει τις επιθέσεις με σκοπό να ανακαταλάβουν περιοχές της πόλης που ελέγχουν οι αντάρτες.
Χθες Κυριακή, τουλάχιστον 95 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κυρίως στο Χαλέπι, αλλά και στα περίχωρα της Δαμασκού και τη Ντεράα.
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας στη Λαττάκεια και 11 αξιωματικοί αποσκίρτησαν στη Τουρκία
Ο υπαρχηγός της αστυνομίας στη συριακή πόλη Λαττάκεια, ένας υποστράτηγος, αυτομόλησε και διέφυγε στην Τουρκία στην διάρκεια της νύχτας μαζί με άλλους 11 Σύρους αξιωματικούς, δήλωσε ένας Τούρκος αξιωματούχος σήμερα.
Ο αξιωματούχος αυτός πρόσθεσε ότι πέραν των αξιωματικών, περίπου 600 Σύροι πέρασαν στο έδαφος της Τουρκίας τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας τον αριθμό των Σύρων προσφύγων στο τουρκικό έδαφος σε περίπου 43.500.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.