Κυριακή, 29 Ιουλίου 2012

Στρατηγική διασύνδεση Ελλάδας και Ισραήλ«Η ενδυνάμωση των σχέσεων εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα και των δύο χωρών»Συνέντευξη στον Αθανασιο Eλλις
Στρατηγική διάσταση προσδίδει στη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ ο διευθυντής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, σε επίκαιρη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ» λίγες μόλις ημέρες πριν από την επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Ισραηλινού προέδρου, Σιμόν Πέρες. Ο κ. Χάρις χαρακτηρίζει «άριστες» τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, περιγράφει την ανατολική Μεσόγειο ως περιοχή «ζωτικής σημασίας» για τις ΗΠΑ, και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνει τον αμερικανικό ρόλο στην «τετραμερή συνεργασία» για την αξιοποίηση των σημαντικών ενεργειακών αποθεμάτων «στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου, και ίσως κάποια μέρα και της Ελλάδας», ενώ σημειώνει ότι η εβραϊκή κοινότητα της Αμερικής ενθαρρύνει την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Eλλάδα και παροτρύνει διεθνείς οργανισμούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνει.
– Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ;
– Είναι άριστες και γίνονται ακόμη καλύτερες όσο περνάει ο χρόνος. Και οι δύο χώρες έχουν πολλά να κερδίσουν από την εμβάθυνσή τους.
– Σε μερικές ημέρες, ο Σιμόν Πέρες θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ως πρόεδρος του Ισραήλ.
– Ερχεται σε μια σημαντική στιγμή της οικοδόμησης των διμερών δεσμών ανάμεσα στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Η επίσκεψή του επιβεβαιώνει με τον πιο έμπρακτο τρόπο τη θετική πορεία των σχέσεων. Επειδή τον γνωρίζω προσωπικά, δεν έχω καμία αμφιβολία πως η επίσκεψη θα είναι επιτυχής και θα προκαλέσει ενθουσιασμό σε Ελληνες και Ισραηλινούς.
«Στρατηγικός συνεταιρισμός»
– Bλέπετε να οικοδομείται ένας «στρατηγικός συνεταιρισμός» μεταξύ Eλλάδας και Ισραήλ, και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την περιοχή;
– Σήμερα οι ηγέτες και των δύο χωρών χρησιμοποιούν τον όρο «στρατηγικός συνεταιρισμός» για να περιγράψουν τη διασύνδεση που αναπτύσσεται. Aυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει. Αλλωστε, και οι δύο χώρες είναι σταθερές δημοκρατίες, και οι δύο μοιράζονται κοινές ανησυχίες στην Αν. Μεσόγειο, όπου ο ξεσηκωμός των Αράβων έχει θέσει υπό αμφισβήτηση ζωτικά ζητήματα σταθερότητας και ασφάλειας, και οι δύο βλέπουν στα θέματα της ενέργειας μια σημαντική διάσταση της σχέσης, ενώ και οι δύο έχουν πολλά κοινά σε ανθρώπινο επίπεδο, όπως έχω διαπιστώσει στη διάρκεια πολλών επισκέψεων.
– Ο νυν και ο πρώην πρωθυπουργός, Σαμαράς και Παπανδρέου, κατέστησαν σαφές το όραμά τους για τις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, διαμηνύοντας με σαφήνεια ότι πρόκειται για διακομματική στρατηγική επιλογή της Ελλάδας. Εχετε πεισθεί για τη δέσμευση της Ελλάδας;
– Ναι. Οι ηγέτες είναι σοβαροί και ειλικρινείς. Τα γεγονότα το αποδεικνύουν με πολύ χειροπιαστό τρόπο.
– Μπορεί η μία χώρα να βασιστεί στην άλλη;
– Οχι. Καμία από τις δύο χώρες δεν είναι σε θέση να «σώσει» την άλλη υπό την έννοια ότι το Ισραήλ από μόνο του δεν μπορεί να σώσει την Ελλάδα από τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει, και από την άλλη, η Ελλάδα δεν μπορεί να σώσει το Ισραήλ από την απειλή του Ιράν, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς. Αλλά, χωρίς να φθάνουμε μέχρι εκεί, είναι σαφές ότι τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας και του Ισραήλ εξυπηρετούνται από την ενδυνάμωση των μεταξύ τους σχέσεων.
– Από την αμερικανική οπτική, πώς βλέπετε την τετραμερή συνεργασία ΗΠΑ–Ελλάδας–Κυπρου–Ισραήλ, και τι σημαίνει για την περιοχή;
– Με σύννεφα πάνω από την Αίγυπτο, ταραχές στη Συρία, τη Χαμάς στη Γάζα, και τη Χεζμπολάχ να επιχειρεί να επιβληθεί στον Λίβανο, η λογική της τετραμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι ακόμη πιο πειστική. Ως Αμερικανός θα πρόσθετα ότι αυτή η περιοχή είναι ζωτικής σημασίας για τις ΗΠΑ, και με μείζονες ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ και της Κύπρου, ίσως κάποια μέρα και της Ελλάδας, η σημασία αυτής της συνεργασίας για την περιοχή και τον κόσμο θα αυξάνεται ακόμη περισσότερο.
Ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις στη χώρα σας
– Πώς βλέπετε την όλο και στενότερη συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ;
— Πάρα πολύ θετικά.
– Με δεδομένη την επιρροή της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, πολλοί Ελληνες ίσως ρωτούν τι μπορεί να κάνει, για να απαλύνει τη σημερινή επώδυνη οικονομική πραγματικότητα...
— Η οξεία οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα δεν είναι κάτι που μια εθνοτική ομάδα, πόσω μάλλον εξωγενής όπως εμείς, μπορεί να επιδιορθώσει με κάποιον μαγικό τρόπο, όσο και αν θα το επιθυμούσαμε. Αυτό, όμως, που μπορούμε να κάνουμε, και το κάνουμε ήδη, είναι να υπενθυμίζουμε στον κόσμο τη φιλία μας με την Ελλάδα, να ενθαρρύνουμε περισσότερους να την επισκεφθούν, να συνεργαζόμαστε με τους φίλους μας της ελληνικής διασποράς, να προσκαλούμε επιχειρηματίες να αναζητήσουν νέες ευκαιρίες, και να παροτρύνουμε κυβερνήσεις και πολυεθνικούς οργανισμούς να κάνουν ό,τι μπορούν για να συμβάλουν στη δημιουργία των συνθηκών που θα επιτρέψουν την αναστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.